Les portades vénen carregades, avui. S’hi veu una barreja de pessimisme i optimisme. Amb raó. Tots els diaris s’espanten per les males notícies econòmiques d’Alemanya —quan es refreda Alemanya, Europa agafa una pulmonia— alhora que uns quants celebren la decisió d’un jutge italià que autoritza l’Open Arms a atracar en un port del seu país (del jutge). També s’ensuma un cert esglai per la “crisi de seguretat” a Barcelona i, depèn de quina primera pàgina, un cert alleujament (o un aire de temor) perquè la triple dreta ha guanyat la Comunitat de Madrid.

És curiós com presenta El Mundo el cas de l’Open Arms. Segons aquest diari, el vaixell “ha doblegat” Salvini i “ha aconseguit” una decisió favorable del jutge. Com si hagués estat el resultat d’una negociació política o d’una partida d’escacs i no l’aplicació del dret en un litigi formal. Curiosa manera d’entendre el funcionament de la justícia. El País aprofita per fer un favor al govern espanyol i obre dient que ara accepta acollir migrants de l’Open Arms. Ni una paraula d’Itàlia als titulars, com fa La Vanguardia, posem per cas. Una contorsió més en aquest afer i a Pedro Sánchez li petaran tres o quatre vèrtebres.

Fora de La Vanguardia, cap diari ha gosat publicar en primera la foto de la cap de files de Vox a la Comunitat de Madrid abraçada amb la pepera Isabel Díaz Ayuso. Ho rebla amb el titular, ben clar. El País ho titula amb més mala bava: la nova lideressa “promet complir ‘en la seva totalitat’ el pacte amb Vox”. Dues maneres de dir el mateix, però és més eficaç la foto, que les paraules se les endú el vent.

El Mundo i La Razón, diaris de la dreta mediàtica, publiquen una altra foto: els populars festejant Díaz Ayuso, una manera de tirar palla als bous i amagar la hipoteca que la nova presidenta ha signat amb la dreta neofranquista de Vox. Els titulars són emfàtics, especialment el d’El Mundo, que presenta la cosa com una gesta del PP, que “ha vençut les reticències” de Vox. Què grans. Un dia més per a entendre quina és la diferència entre titular amb fets i titular amb interpretacions.

EM

EP

LV

LR

EPC

ABC

ARA

EPA