"El 4 de maig Madrid anirà a eleccions perquè hi té dret". Així reaccionava aquest diumenge la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, molt poc després que es fes pública la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la comunitat de rebutjar les mesures cautelars plantejades pels lletrats de l'Assemblea, que plantejaven suspendre la dissolució del parlament i la convocatòria d'eleccions per al 4 de maig.

Si les eleccions a Madrid se celebressin ara, el Partit Popular les guanyaria. No només això, si no que milloraria els resultats respecte els comicis del 26 de maig de 2019. Segons una enquesta de NC Report per La Razón, Ayuso aconseguiria 46 diputats, quan actualment en té 30.

Encuesta elecciones Madrid Ayuso La Razón

Per la seva banda, Ciutadans, que el 2019 va aconseguir 26 representants, ara en perdria 18 i es quedaria només amb 8. Pel que fa a l'extrema dreta de Vox, milloraria i aconseguiria 7 escons més que el 2019, per tant, passaria de 12 representants a 19.

Aquesta enquesta revela que Isabel Díaz Ayuso hauria de sumar els 19 diputats de Vox i, al menys, aconseguir l'abstenció de Ciutadans per poder tornar a governar a la Comunitat de Madrid. 

Per ara, el PP encara està lluny de poder governar en solitari a Madrid, per a fer-ho necessitaria arribar a la majoria absoluta de 69 diputats ara que l'Assemblea ha passat de 132 a 136 diputats.

L'esquerra

El PSOE milloraria els resultats respecte 2019 i passaria de 37 a 38 diputats. Precisament aquest diumenge a la tarda, el candidat del PSOE a la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, assegurava que respecta la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid després de rebutjar la suspensió de les eleccions. Segons explicava en un vídeo que ha fet públic al seu perfil de Twitter, el seu grup va presentar la moció de censura sense tenir constància oficial que la presidenta de la comunitat havia convocat eleccions i havia dissolt l'Assemblea. 

Tweet elecciones Madrid Angel Gabilondo

En el cas de Más Madrid, la formació fundada per Manuela Carmena i Íñigo Errejón, perdria dos escons i passaria dels 20 diputats als 18. Finalment, Unidas Podemos mantindria els 7 representants que té actualment a l'Assemblea. 

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat les mesures cautelaríssimes demanades per la Mesa de l'Assemblea de Madrid que demanaven suspendre la dissolució de la Cambra per poder tirar endavant amb les mocions de censura presentades pel PSOE Más Madrid.

Aquestes cautelaríssimes tenien per objectiu aturar la convocatòria d'eleccions feta per la presidenta de la Comunitat de Madrid fins que el tribunal decidís sobre el fons de l'assumpte. Ara bé, amb aquesta decisió, els magistrats no han resolt el fons de la qüestió, sinó que simplement han avalat, per ara, la convocatòria dels nous comicis.

Un dels arguments que dona el tribunal és que la facultat de la presidència de Madrid de dissoldre de manera anticipada l'Assemblea "no poden veure's compromeses per la presentació ulterior d'una o diverses mocions de censura". Si fos així, asseguren els magistrats, "deixaria a la mera voluntat del número de diputats que es necessitin per presentar una moció de censura (15%) l'eficaç exercici" d'aturar la dissolució del Parlament.

 

Foto principal: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / ACN