El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat les mesures cautelaríssimes demanades per la Mesa de l'Assemblea de Madrid que demanaven suspendre la dissolució de la Cambra per poder tirar endavant amb les mocions de censura presentades pel PSOE i Más Madrid.

Aquestes cautelaríssimes tenien per objectiu aturar la convocatòria d'eleccions feta per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, fins que el tribunal decidís sobre el fons de l'assumpte. Ara bé, amb aquesta decisió, els magistrats no han resolt el fons de la qüestió, sinó que simplement han avalat, per ara, la convocatòria dels nous comicis.

Un dels arguments que dona el tribunal és que la facultat de la presidència de Madrid de dissoldre de manera anticipada l'Assemblea "no poden veure's compromeses per la presentació ulterior d'una o diverses mocions de censura". Si fos així, asseguren els magistrats, "deixaria a la mera voluntat del número de diputats que es necessitin per presentar una moció de censura (15%) l'eficaç exercici" d'aturar la dissolució del Parlament.

Tot i que el tribunal es dona uns dies per resoldre la qüestió de manera definitiva, la resolució judicial ja deixa clar que el decret de convocatòria d'eleccions es va produir més de mitja hora abans que el registre de les mocions dels socialistes i de la formació que lidera Íñigo Errejón.

 

De fet, el que li toca decidir ara al tribunal és si el compte enrere per a les eleccions s'activa a partir que la presidenta madrilenya firma el decret -opció per la qual semblen inclinar-se els magistrats- o quan s'enregistra al parlament madrileny o quan es publica al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid. 

El termini per resoldre les mesures cautelaríssimes sol·licitades per la Taula de l'Assemblea de Madrid finalitzava, al principi, dimarts, però els cinc magistrats que han de resoldre van decidir aquest divendres habilitar dissabte i diumenge per decidir "amb caràcter d'urgència" si les accepten o, no una decisió que, de ser favorable, deixaria en l'aire la cita electoral.

Ayuso ja ha reaccionat a la decisió celebrant-la i mostrant-se confiada que el pròxim 4 de maig l'autonomia que, per ara, presideix decidirà el seu futur govern a les urnes.

tuit ayuso

El líder socialista a l'autonomia, Ángel Gabilondo, ha assegurat que respecta aquesta primera decisió del tribunal madrileny i ha fet una crida a participar a les eleccions del 4-M. "Estic i estem disposats a fer-nos càrrec del govern de Madrid", ha dit.

Captura

La patinada de Cs

Aquesta decisió suposa una victòria per Ayuso, que aconseguirà d'aquesta manera frenar l'ofensiva que el PSOE i Ciutadans van iniciar amb la moció de censura a Múrcia. Les enquestes publicades fins ara pronostiquen una còmoda victòria per als populars, que només necessitarien uns quants vots de Vox per tornar a formar govern. Per altra banda, les esquerres continuarien sense sumar i ja no podrien comptar amb un hipotètic suport de Ciutadans, que desapareixeria de l'hemicicle.

Precisament el partit taronja també ha fracassat a Múrcia, ja que tres dels seus diputats, els necessaris per salvar l'Executiu popular, ja han arribat a un acord amb el PP per rebutjar la moció de censura. A Andalusia i Castella i Lleó, en aquesta última el PSOE també ha presentat una moció de censura, el partit taronja ha optat per no moure fitxa i conservar, per ara, els seients de poder que ocupa.