La controvèrsia jurídica està servida. Primera escena, el vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, anuncia que la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha decidit trencar el govern regional, dissoldre l'Assemblea de Madrid i convocar eleccions anticipades, per al 4 de maig. Posteriorment, els grups del PSOE i Més Madrid han anunciat que havien registrat mocions de censura. La clau és saber si l'Assemblea de Madrid està dissolta o no. En cas que no es considerés dissolta, les mocions de censura s'haurien de tramitar i, per tant, abans del seu debat no podria haver-hi comicis autonòmics. La Mesa del parlament madrileny, on el PP no hi té majoria, es reunirà a dos quarts de tres i caldrà veure quina decisió adopta. El cas podria acabar als tribunals.

Des de la Comunitat de Madrid i l'equip de la presidenta madrilenya asseguren que s'han registrat a posteriori a la decisió de dissoldre l'Assemblea de Madrid. Per això, com les mocions de censura han estat registrades després d'aquest acord d'Isabel Díaz Ayuso, no haurien de prosperar al parlament i s'haurien de poder celebrar les eleccions. "Qualsevol moció de censura és posterior a aquesta decisió", insisteixen des de la Puerta del Sol.

En canvi, des dels grups impulsors de les mocions responen que la dissolució de l'Assemblea de Madrid no és efectiva fins que no es publica al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, una publicació que segons la llei hauria de tenir lloc demà. "Ens hem de refiar de quan ens digui Ayuso que ha signat?", s'ha preguntat el líder de Més País, Íñigo Errejón, en una entrevista a La Sexta.

Moció de censura que ve de lluny

Després del moviment de Múrcia, amb una moció de censura de Ciutadans i el PSOE, han començat a aparéixer les derivades a Madrid. S'ha accelerat allò que ja feia dos anys que planava a l'ambient: la moció de censura. El PSOE, que va guanyar les eleccions autonòmiques, s’hi ha posat bé per repetir la jugada murciana, que els números avalen. En un comunicat, els socialistes s’han mostrat “disposats a parlar amb Ciutadans” per a formar un nou govern que “reformi, transformi i regeneri la regió”. I ha acabat registrant una moció de censura després de l'anunci de dissolució. Per la seva part, Més Madrid ha registrat una altra moció de censura.