Aquest migdia, després d'un llarg consell de ministres, el govern espanyol ha aprovat els indults als presos polítics i les reaccions no s'han fet esperar. Tot i que n'hi ha hagut de favorables, des de la dreta espanyola han utilitzat les xarxes per mostrar-s'hi clarament en contra. Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha assegurat que amb aquesta decisió, Sánchez ha "humiliat" Espanya.

TUIT DIAZ AYUSO INDULTS

En aquest sentit, ha afegit que aquesta decisió, lluny de portar "concòrdia" a la societat espanyola, com ha volgut remarcar Sánchez durant els últims dies, "enforteix el separatisme i la divisió social". En el mateix missatge, Ayuso ha assegurat que la Comunitat de Madrid que ella presideix, "avui més que reafirma la seva lleialtat a la Constitució, la sobirania del poble espanyol i el seu compromís amb la unitat nacional".

"Un dia trist"

Aquesta piulada s'ha publicat després del consell de ministres, però avui mateix, Ayuso ja s'havia pronunciat en contra de la mesura de gràcia. A les 12 hores, també a Twitter, la presidenta popular ha assegurat que "avui és un dia trist per Espanya". El mitjà d'ultradreta OK Diario ha publicat una entrevista a la presidenta en què assegura que s'ha manifestat en contra dels indults perquè creu que el seu paper institucional li ho exigeix.

TUIT DIAZ AYUSO INDULTS OK DAIRIO

Per això, ha assegurat més enllà del que manifestin la resta de presidents autonòmics del Partit Popular, ella seguirà fent campanya en contra dels indults per traslladar l'opinió del govern madrileny que, segons ella, "veu amb absolut pànic el camí il·legal cap a enlloc que estan portant els dirigents a Catalunya". A la mateixa entrevista ha insistit que els indults són "un foment de la delinqüència a favor de persones que l'únic que volen és trencar amb la convivència, arruïnar el país i trencar Espanya". 

En aquest sentit, ha aprofundit que "no pot ser que delinqüents que han comès un cop d'Estat i ho tornaran a fer, passin l'estiu a caseta amb els diners de tothom" i ha lamentat que es doni la imatge que els que estan en contra dels indults, "com és normal", segons ella, no vulguin convivència. 

La ficada de pota d'Ayuso amb el rei 

En la manifestació convocada pels partits de dreta i ultradreta espanyols (PP, VOX i Cs) en contra dels indults a la plaça de Colon de Madrid, Díaz Ayuso va fer unes declaracions que van aixecar polseguera. Per sorpresa, va interpel·lar el rei Felip VI, encarregat de firmar els indults abans que es publiquin al BOE: "Què farà el rei? Firmarà els indults? El faran còmplice?", va dir a la manifestació, proposant que Felip VI se saltés el que indica la constitució sobre el seu paper com a monarca. 

Aquestes declaracions li van valer moltes crítiques, també des del seu propi partit. Per això, Pablo Casado va haver de matisar les seves paraules, deixant clar que Felip VI no tindrà cap responsabilitat en la mesura de gràcia. Des de Cs, el seu secretari general, Borja González, va considerar molt greus les declaracions d'Ayuso i li va retreure que poses el focus sobre la monarquia i descarregués de responsabilitat a Pedro Sánchez. "Vergonyós", va concloure.