El principal argument que aguanta els informes de cada un dels presos polítics per a l'indult es basa en "la necessitat de restablir la convivència i la concòrdia". Un argument d'utilitat pública que s'uneix a la "condicionalitat" dels indults, que estan subjectes al fet que no es cometi un delicte greu en el termini dels propers 6 anys, segons els casos. 

De fet, els informes dels indults, que els ha aprovat aquest matí el Consell de Ministres, acaben amb la nota sobre la reversibilitat. Una condició que és habitual i que, en aquest cas, concreta que els indults són reversibles en el cas que reincideixin en un delicte dolós els pròxims anys, d'una forquilla de 3 a 6. Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull i Jordi Rull tenen una condició de no delinquir durant 6 anys; Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa, 4 anys. I en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són 5 anys.

El govern espanyol no ha facilitat ni ha fet públics els informes dels indults, on es concreten els motius de la mesura de gràcia per a cada un dels presos polítics. Argumenten que no es fan públics mai i no han volgut fer una excepció ni tan sols en aquest cas, al·legant també la confidencialitat de les dades personals.

Però, segons fonts judicials, són les raons polítiques el que motiva l'utilitzat pública que es defensa en cada un dels informes. En aquest sentit, els indults obren una via política per restablir la concòrdia i la convivència i per normalitzar les relacions institucionals. De fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, així ho ha exposat en la seva breu compareixença pública després del Consell de Ministres. Fonts del govern espanyol apunten que els indults pretenen millorar la situació política i econòmica de Catalunya.

Admeten que la presó era el principal escull per parlar i resoldre el conflicte. Amb polítics a la presó, l'executiu de Sánchez admet que estaven en un carreró sense sortida per poder dialogar. I el diàleg és, precisament, l'única via possible, segons les mateixes fonts. 

Fonts judicials admeten que més de 1.300 dies a la presó són molts i que cal passar pàgina i apunten un nou Estatut com una possible solució per construir un projecte polític que sigui capaç de satisfer tots els catalans. 

Els informes

Els informes de 34 pàgines compten amb una primera part idèntica per a tots i una d'individual.

Els informes inclouen els antecedents i tots els informes de les parts, el marc jurídic amb el qual el Ministeri de Justícia avala la mesura de gràcia i la doctrina de la sala tercera del Tribunal Suprem que té de referència la sentència del 20 de novembre del 2013 sobre com s'ha de fer la motivació; la raó sobre les tres possibles motivacions que avalen els indults: justícia, equitat i utilitat pública i, per últim, la proposta d'indult per a cada un dels presos. 

Els tres indults denegats

El govern espanyol ha denegat les peticions d'indults per a Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, les raons són òbvies.

Tots ells ja havien complert la totalitat de les penes. Havien pagat la fiança i s'havia acabat fa justament uns dies la inhabilitació, que era d'un any i 8 mesos pel delicte de desobediència.

Accelerant

Tal com van les coses, és més que probable que tots els presos polítics quedin en llibertat demà 23 de juny.

El Tribunal Suprem no s'entretindrà. Primer, perquè un cop concedits els indults, si no liquidés les condemnes i ho fes durar, podria incórrer en una vulneració de drets fonamentals. I segon, perquè a ningú li interessa allargar el debat ni la polèmica dels indults. Per tant, el tribunal sentenciador està ja esperant que arribin els indults firmats amb els nou informes que avalen la suspensió de la condemna per criteris polítics. Avalen la utilitat pública de la decisió de donar-los la mesura de gràcia i no entren a qüestionar la sentència. Requisits indispensables perquè no els puguin denegar ni després recórrer. 

Per tant, segons càlculs de serveis penitenciaris, el tràmit firmat pel Tribunal Suprem podria arribar demà mateix a les presons. Per accelerar la maquinària, el TS podria, fins i tot, ni tan sols esperar que es publiqui la decisió del Consell de Ministres al BOE. 

Segons com vagi la rapidesa del tràmit, els presos polítics que havien d'estar de permís a partir de demà, potser ni tan sols hauran tingut temps de sortir de la presó per passar la revetlla a casa. En un principi, tot feia preveure que la notificació arribés amb ells fora de permís i que fins diumenge o dilluns no tornessin a la presó per signar la interlocutòria d'excarceració. De nou, però, queda en mans del Suprem, que podria anar més ràpid del que tothom havia previst.