El dia assolellat i calorós a Madrid, en ple mes de juny, no acompanyava gaire per acudir a una manifestació. I l’èxit de convocatòria a la plaça de Colón ha estat certament relatiu. Convocats per la plataforma Unión 78, i secundats per la triple dreta, uns milers de persones han fet sentir la seva veu contra els indults als presos polítics. Hi havia gent, però no tanta. El que no hi han faltat han estat els ingredients habituals: ni els crits de “govern dimissió” ni les banderes franquistes amb l’àguila. Una altra partida guanyada per Abascal i perduda per Casado.

Ara fa dos anys, quan la triple dreta va anar a Colón contra la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, la delegació del govern va xifrar l’assistència en 45.000 persones i l’organització en 200.000. Avui, en la cita contra els indults, gairebé la meitat: 25.000 segons la Policia Nacional. L'Ajuntament de Madrid, governat pel PP, eleva la xifra fins als 126.000.

Entre el públic s’hi ha vist simbologia democràtica i simbologia que no ho era tant, com diverses banderes espanyoles franquistes. S’han passejat tranquil·lament per la plaça fins que l’organització, bastant tard, ha intentat apartar-les fora de les càmeres. Aquesta simbologia també s’ha vist en altres elements, com les mascaretes. També banderes imperials espanyoles, de la Guàrdia Civil i de la Legió. Pancartes de tota mena, com una que recordava a Sánchez i Casado que “Judes es va penjar”.

 

 

No hi ha hagut foto dalt l’escenari dels dirigents dels tres partits de la dreta, com ara fa dos anys. Ni el PP ni Ciutadans volien veure’s de nou retratats al costat de l’extrema dreta. Però l’ambient ha estat el que ha estat. Els únics símbols partidistes que s’han vist han estat els de Vox. Santiago Abascal, com Cayetana Alvárez de Toledo, ha arribat entre ovacions i aplaudiments. Pablo Casado ha estat més incòmode, fins i tot increpat, i Inés Arrimadas pràcticament ha passat desapercebuda.

L'animadora de l'acte Rosa Díez ha centrat gran part de l’expectació. Des de dalt l’escenari, l’ex del PSOE i UPyD, que ha flirtejat amb PP, Cs i Vox, ha avisat Pedro Sánchez que, si concedeix els indults, “el govern d’Espanya estarà violant la Constitució”. I ha arengat a les masses: “¿On s’ha vist un govern que premiï als enemics declarats de la seva nació?”. I els manifestants li han respost: “A cap país”. Díez ha advertit que “els espanyols de bé no ho permetrem”. I ha conclòs: "És el govern qui dona als delinqüents totes les facilitats perquè reincideixin. Però no permetrem que la nostra nació es lliuri a uns delinqüents".

També ha parlat, entre altres, l'escriptor Andrés Trapiello, ex del PCE que en el seu historial té perles com dir que "davant Puigdemont i Junqueras, Tejero i Milans del Bosch [colpistes del 23-F] semblen homes d'honor".

 

Rebuda molt diferent

Per fer-se una idea de l’ambient a la manifestació n’hi ha prou mirant la rebuda que ha tingut Pablo Casado, que s’ha hagut d’enfrontar a manifestants que l’acusaven ni més ni menys que de “traïdor”. El líder estatal del PP ha reclamat al govern espanyol “coherència", "dignitat" i "respecte a la unitat nacional i la Constitució". Al final l’única baronessa que l’ha acompanyat ha estat la president madrilenya Isabel Díaz Ayuso. El murcià López Miras ha estat baixa d’última hora.

En canvi, Santiago Abascal ha arribat ovacionat a la plaça de Colón. Des d’allà, en declaracions als mitjans de comunicació, el líder de l’extrema dreta ha reivindicat que estan allà “sense cap mena de vergonya a cap mena de foto" perquè més enllà de les "polítiques i les diferències" menors cal estar junts. "La foto que avergonyeix tots els espanyols és la del govern de la nació fotografiat, governant i sostingut al poder gràcies als enemics d'Espanya, de l'ordre constitucional i de les llibertats, és a dir, del comunisme totalitari, el separatisme colpista i els terroristes", ha conclòs.