No es queda de braços plegats. El PP de Madrid, liderat per Isabel Díaz Ayuso, contraataca i elevarà a la Fiscalia Europea contractes covid del govern espanyol. Es tracta de contractes d'emergència per import de 326 milions d'euros adjudicats per l'executiu estatal a set empreses relacionades amb l'entorn de diferents ministres de Pedro Sánchez: l'exministre de Transports José Luis Ábalos i el marit de la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño. Al mes de març, la formació popular ja va portar aquests documents a la Fiscalia Anticorrupció

La notícia l'ha anunciat el secretari general del PP madrileny, Alfonso Serrano, que ha explicat que la iniciativa respon al fet que en el seu partit veuen com la Fiscalia Europea té interès en alguns contractes, "sempre de manera molt selectiva, que casualment sempre afecten la Comunitat de Madrid". Recordem que la setmana passada es va saber que l'organisme comunitari ja investiga els contractes d'Ayuso durant la pandèmia. "No sabem si la Fiscalia Europea és una fiscalia per a la Comunitat de Madrid, perquè hi ha hagut múltiples contractacions en tot el país i només tenim notícies d'aquelles que afecten la nostra regió", ha ironitzat.

Els dotze contractes

Serrano ha recordat alguns dels documents que el PP ja ha portat a la Fiscalia Anticorrupció, com l'empresa que fabricava guixos i a la qual "el govern espanyol de Sánchez va avançar tres milions d'euros per comprar respiradors i que, després de pocs dies, va renunciar al contracte, però que es va quedar amb els diners que li havia avançat el govern espanyol". O els contractes que afecten el marit de la ministra Calviño, així com les contractacions que es van fer des del departament d'Ábalos, "amb sobrepreu i que es dedicaven a altres qüestions". 

Concretament, els dotze contractes que el PP de Madrid demana investigar són els adjudicats a Páginas Amarillas Soluciones Digitales S.A (Beedigital), un contracte per valor de 532.400 euros; Soluciones de Gestión y Apoyo a la Empresa S.L., dos contractes per 40.179.355 euros; quatre contractes per a FCS Select Products S.L, dos contractes per 253.126.600; un contracte a Weihai Textile Group, per 10.192.606 euros; dos contractes amb Members of the Tribe S.L.U., per valor de 9.444.000 euros; un contracte amb Hyperin Grupo Empresarial, per 3.310.000 euros. En total, 326.784.961 euros.

Opacitat i obscurantisme

Comparant la gestió d'ambdues administracions, Serrano considera que "hi ha una diferència fonamental" d'opacitat i obscurantisme quan es parla dels casos que afecten el govern espanyol: si una persona consulta qualsevol d'aquests expedients, "veurà que amb prou feines hi ha informació". En aquest sentit, ha criticat que en els moments més difícils de la pandèmia l'executiu de Sánchez no portava material. En canvi, "la Comunitat de Madrid comprava material en preu i aquest material arribava a les llars i als nostres professionals sanitaris".

En qualsevol cas, va ser el passat 6 de juny quan la Fiscalia Europea va acordar investigar una denúncia d'Unidas Podemos respecte de l'adjudicació del govern d'Ayuso a dues empreses de diferents contractes per combatre la pandèmia de covid-19 l'any 2020 que s'haurien finançat amb fons europeus. És a dir, un possible frau als fons europeus per l'adjudicació de set contractes de 18 milions d'euros per la compra de material sanitari a dues empreses alienes al sector: una, del sector audiovisual; i l'altra, del sector del vi.