Ara sí, la Fiscalia Europea ha iniciat una investigació sobre diversos contractes adjudicats per la Comunitat de Madrid per la compra de material sanitari en plena pandèmia a dues empreses completament alienes al sector sanitari. Unidas Podemos ha estat l'encarregada de forçar aquesta investigació després de diverses denúncies a la Comunitat. L'organisme europeu, doncs, ha acceptat investigar un possible frau als fons europeus per l'adjudicació de set contractes de 18 milions d'euros per la compra de material sanitari a dues empreses alienes al sector sanitari, una es dedicava al sector audiovisual, i l'altra al vi.

Segons avança aquest dijous eldiario.es, Podemos ha fet una bateria de denúncies. Per una banda, tres contractes, que es van adjudicar durant el moment àlgid de la pandèmia, entre març i abril de 2020, a l'empresa Vin Doré 24K per 7.744.000 euros. En aquesta ocasió, els tres eren per adquirir material divers per portar al pavelló 10 de l'improvisat recinte IFEMA, on la Comunitat va habilitar un magatzem “que va donar servei a centres sanitaris, residències, ajuntaments i altres espais públics de tota la Comunitat de Madrid”, segons recull la memòria del mateix recinte. La segona denuncia per la qual la Fiscalia Europea ha obert una investigació és per quatre contractes adjudicats entre abril i juny de 2020, a l'empresa Air Global Media per un total de 10.660.500 euros. La finalitat?, la mateixa que l'anterior dota al magatzem d'IFEMA de material quirúrgic per a proveir als centres sanitaris de la Comunitat de Madrid.

Empreses no vinculades amb el sector sanitari

Tal com es detalla en les dues denúncies, cap de les empreses es dedica al sector sanitari. La primera, Vin Doré 24K, que segons detalla el citat diari, ha rebut fins a sis contractacions de més de 17,5 milions d'euros a la Comunitat per subministrar material sanitari. En el portal web d'aquesta empresa es pot veure que es dedica a comercialitzar vins de luxe que es caracteritzen per tenir partícules d'or en suspensió. L'altra empresa, Air Global Media, es dedica al sector audiovisual i al 'big data'. Finalment, la formació de Ione Belarra ha aconseguit portar el cas fins a la Fiscalia Europea que, després d'analitzar les denúncies ha obert diligències arran de l'última denúncia on determinen que es podria intuir un frau als fons europeus. Tot i això, l'organisme europeu assegura que de moment només compta amb el que s'afirma en aquesta denúncia i encara "la informació és difusa", però li ha reclamat al partit tota la informació relativa a aquests contractes, i detalla que, de moment, descarta qualsevol imputació per no precipitar-se. La Fiscalia ha aclarit que a mesura que avancin les diligències, decidirà si algú ha de ser cridat a declarar.

Presumpta estafa a l'Ajuntament

No és l'única polèmica que arrossega Madrid per la gestió de material sanitari durant la pandèmia. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha reobert aquest dilluns la segona estafa milionària a l'Ajuntament de la capital per la compra de 500.000 màscares FPP2 a través d'una suposada consultora anomenada Sinclair and Wilde, a la qual es va pagar almenys 2,5 milions d'euros mitjançant transferència bancària. El Jutjat d'Instrucció de Número 30 ha dictat la reobertura del cas després de rebre un informe el passat 12 d'abril on s'indicava que el principal sospitós, Philippe H. Solomon, té la seva residència a Anglaterra, tal com han avançat La RazónEL PAÍS. Fonts municipals asseguren que una vegada tinguin notificada la reobertura es presentaran en la causa. Només unes hores més tard, l'Ajuntament de Madrid i l'Empresa Municipal de Serveis Funeraris es personaven com a acusació particular en la causa en la qual s'investiga una presumpta estafa en la venda d'un lot de mig milió de màscares defectuoses. La suposada estafa es va denunciar el mes de juliol passat per part de l'Ajuntament de Madrid, a través de la Policia Municipal de Madrid. El cas es va arxivar i Más Madrid va sol·licitar fa un mes la seva reobertura. Amb el procediment de nou en marxa, s'ha confirmat la personació tant de l'Ajuntament de Madrid com de l'empresa de serveis funeraris, que estan "a la disposició del jutjat per a quanta informació necessiti". El PSOE i Más Madrid estan també personats en la causa en qualitat d'acció popular, segons assegura Europa Press.