Avís. El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, s'ha pronunciat breument aquest divendres sobre el dictamen publicat per la Junta Electoral Central amb relació al president a l'exili, Carles Puigdemont. Un document que insta el Parlament Europeu a deixar "vacant temporalment" el seu escó perquè assegura que el president no ha adquirit la plena condició d'eurodiputat, ja que no ha jurat la Constitució al Congrés dels Diputats. El socialista no ha volgut perdre massa temps en aquesta matèria, i ha manifestat el seu "respecte" al pronunciament de la JEC, així com a allò que decideixi l'Eurocambra i als eurodiputats afectats (entre els quals també hi ha Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé). Ara bé, no s'ha estalviat un avís que ha dirigit directament a Puigdemont: "Respecte sempre a l'estat de dret i tothom ha de fer front a les conseqüències dels seus actes".

Els pressupostos, un punt insistent

El temps que Salvador Illa no ha destinat a parlar sobre el president a l'exili l'ha destinat a referir-se al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Al cap de l'executiu li ha tornat a retreure la situació pels pressupostos, que no acaben d'arribar. "M'estranya que el Govern d'Aragonès no tingui tancat el projecte dels pressupostos", ha dit, afegint que no està content de com estan anant les coses. "Estic desorientat pels cops de volant d'ERC en aquesta matèria, ara hem de posar tots els esforços perquè hi hagi pressupost", ha afegit, reivindicant la necessitat de fer política útil i altura de mires, més enllà de la confrontació i els jocs tàctics.

També s'ha pronunciat sobre la ronda de reunions que està mantenint el Govern aquests dies amb un grapat de partits polítics per debatre, precisament, la qüestió dels comptes. L'executiu ja s'ha trobat amb Junts i els comuns, mentre que la CUP va rebutjar participar-hi. En canvi, el PSC, qui ha allargat durant setmanes la mà al president per aprovar els comptes, encara no s'ha reunit amb el Govern i no ho farà fins a la setmana vinent. "No entenc que triguem tant a fer una reunió, una setmana sencera per fer una reunió", ha lamentat. Això sí, la tàctica d'Aragonès no tindrà conseqüències negatives pels socialistes. "Quan se'ns proposi, hi aniré", ha informat Illa, garantint que ells escoltaran el plantejament de l'executiu per després estudiar-lo i retornar les seves pròpies propostes.

 

Les paraules del primer secretari socialista han arribat des de Tortosa, on ha viatjat Illa en el marc d'una gira per diversos municipis catalans. Ell mateix es reuneix al llarg del dia amb les comunitats de regants, la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), empresaris de Terres de l’Ebre i de Valls, la Cambra de Comerç, sindicats, col·legis professionals, URV i tercer sector. D'aquests contactes, ha extret que el territori té una actitud "dinàmica", a diferència del Govern. "El país funciona, hi ha ganes. El que no funciona és el Govern. Aquí és on hi ha el contrast", ha advertit.