Ni insuficient, ni ineficient. Injust. És així com ha titllat una vegada més el conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró, el sistema de finançament que té Catalunya per part de l'Estat. I serà injust, ha assegurat, mentre els catalans no puguin resoldre les seves necessitats comptant amb els recursos que els mateixos catalans generen: "No pot ser que Catalunya vulgui ser un país de benestar i no poder-ho fer perquè ens treuen de les mans els recursos", ha sentenciat el conseller, que ha estat molt contundent: "L'Estat no té cap intenció de corregir el desequilibri financer".

El titular d'Economia ho ha dit aquest dimarts durant el ple del Parlament després de ser interpel·lat pel diputat dels comuns Joan Carles Gallego, que ha reclamat al conseller que el Govern lideri una proposta de finançament que sigui consensuada entre l'Executiu i la majoria del Parlament per així reivindicar-la a la Moncloa, en un objectiu de trencar amb la lògica centralista de l'Estat i aturant un model esgotat i injust: "El Govern no pot bandejar aquest debat, perquè seria deixadesa de funcions", ha declarat Gallego.

Giró ha estat molt clar: ha dit que qualsevol diputat de la Cambra donaria la benvinguda a una interpel·lació sobre el finançament just, també ell mateix, però ha recordat que el problema per millorar aquesta situació és la "falta de voluntat de Madrid", i en aquest sentit ha recordat a Gallego que els comuns comparteixen govern de coalició amb Pedro Sánchez: "Vostès, igual que el PSC, són incapaços que PSOE-Podemos facin una proposta justa de finançament pels catalans", ha etzibat Giró al diputat dels comuns.

Censura a la Bilateral

Giró ha explicat que mostra d'aquesta falta de voluntat és el que va passar a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que es va celebrar divendres de la setmana passada. Segons ha dit el conseller, quan es va acabar l'última Bilateral -el mes d'agost- Giró va proposar tres punts per abordar en l'ordre del dia de la propera sessió: discutir sobre un nou finançament dels Mossos d'Esquadra per cobrir l'increment d'efectius; l'equiparació de l'edat de jubilació dels agents rurals amb els Mossos, igual que ho tenen a nivell nacional els agents rurals amb la Guàrdia Civil; i tancar l'acord sobre la inversió pendent de l'estat del període 2009-2013, segons la disposició addicional tercera de l'Estatut d'autonomia de Catalunya: "El Govern d'Espanya no va voler i em va obligar a plantejar-los al torn de precs i preguntes, sense cap compromís per l'altra banda", ha desvetllat Giró, que ha assegurat que no veu cap disposició del govern espanyol per resoldre el finançament: "La prova és la reunió de divendres".

"El que em demana és un rodeig. Fer nostre el programa dels comuns, que anem a Madrid, ho presentem a la coalició a veure si ens ho compra", ha etzibat Giró a Gallego, al qual ha convidat a que siguin ells els que demanin al Govern de Madrid que en una Bilateral presentin el model de finançament que tenen per Catalunya: "És al Govern de Madrid a qui correspon fer una proposta de finançament. Però el Govern de Madrid no té cap pressa per descentralitzar, i té molta pressa per centralitzar", ha avisat Giró, que ha insistit que l'hemicicle ha de ser conscient del "desinterès i menyspreu endèmic" de l'Estat per corregir aquesta situació injusta que pateix Catalunya.

 

Giró ha assegurat que els comuns tenen "més capacitat que qualsevol altre partit" per a decidir el model de finançament, per això els ha demanat reconèixer que no aconsegueixen convèncer a "els seus companys de Madrid", i ha afegit que la impotència del Govern és igual que la dels comuns a l'hora de defensar els interessos catalans a Madrid hi hagi el Govern que hi hagi, ha matisat el conseller. Finalment Giró ha defensat la independència de Catalunya com la millor manera de tenir una plena sobirania política i fiscal: "No ens fa falta cap acompanyament ni cap tutela, ni de Sánchez, ni de Casado, ni d'Ayuso, ni del seu germà", ha dit ironitzant sobre la crisi interna del PP a Madrid.

Caixer automàtic

En una altra interpel·lació feta per Junts per Catalunya, el conseller ha defensat que la seva formació intentarà que tiri endavant en el Congrés una proposició de llei de serveis financers bàsics per a garantir que tots els municipis comptin amb un caixer automàtic i que aquesta mesura no tingui "cap impacte per a les finances públiques". Ha criticat que al Parlament no es pugui legislar sobre això perquè Catalunya no té les competències: "Tot el que podem fer és una proposta i encomanar-nos a la bona disposició dels legisladors a Espanya", ha lamentat el conseller.