El president i portaveu del Grup Socialista, Antonio Hernando, ha avisat aquest dimecres els diputats que amenacen de votar en contra de Mariano Rajoy que no hi ha llibertat de vot en la sessió d'investidura, ja que la posició no la fixa la direcció parlamentària sinó el partit, que va decidir en el seu comitè federal de diumenge passat abstenir-se en segona votació.

En un correu electrònic remès a tots els membres del Grup abans que es reuneixi a les 16.00 hores, Hernando subratlla que el comitè federal va aprovar una resolució el passat dia 23 sobre el sentit del vot en la investidura d'aquesta setmana, amb directrius concretes, cosa que és "un mandat exprés" per al Grup Parlamentari.

Segons s'ha conegut les darreres hores, podrien ser 18 diputats els qui mantinguessin la negativa. Són la jutgessa independent, Margarita Robles; el basc Odón Elorza; la gallega Rocío de Frutos; Zaida Cantera, del PSOE de Madrid, i la diputada saragossana Susana Sumelzo. A aquests caldrà sumar els set diputats del PSC. En interrogant queden Maria González Veracruz o Adrina Lastra. Sobre l'exsecretari general, Pedro Sánchez, és un misteri si vindrà. La possibilitat que voti 'no' es contempla ara com la més probable.

Comitè federal

Segons ha pogut saber El Nacional, les sancions no es sabran abans de la investidura, sinó després, ja que és el comitè federal l'òrgan que les ha de decidir. Com va avançar aquest diari a principis de setmana, l'estatus dels diputats del PSC podria arribar a canviar.

El comitè federal va decidir per 139 vots davant 96 mantenir el 'no' en una primera votació i passar a l'abstenció en la segona, quan Rajoy pot ser investit amb majoria simple. Després de la reunió, el president de la gestora, Javier Fernández, va recalcar que aquesta decisió era un "mandat imperatiu" per a tot el grup.

Directriu no modificable

Segons explica Hernando, les normes del partit permeten a la direcció del Grup fixar la posició de vot amb vista a les sessions plenàries, "sempre que el comitè federal o la comissió executiva federal no haguessin manifestat amb anticipació una determinada directriu". Això estaria comprès en l'article 17. 

Per tant, subratlla el portaveu als seus companys, que en aquest cas el Grup no pot modificar-la, la qual cosa suposa negar de facto la possibilitat d'una abstenció tècnica que reclamen alguns crítics, ni d'atorgar llibertat de vot en consciència, com també s'ha sol·licitat.

A la carta, defensa que "no correspon al ple del Grup la competència per decidir sobre el sentit del vot" en aquesta sessió ni és aplicable l'article 33 del reglament intern que regula la llibertat de vot per raons de consciència: "Aquesta previsió només és possible quan la decisió sobre el sentit de vot correspon al mateix ple del Grup Parlamentari", recalca.

Susana Díaz confia que els diputats del PSC actuïn "amb responsabilitat"

Al seu torn, aquest matí la presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, ha manifestat que confia que els diputats del PSC finalment "actuaran amb responsabilitat" en la votació de la investidura de Mariano Rajoy.

"Confio que actuaran amb responsabilitat. Confio que tindran responsabilitat", ha afirmat la socialista andalusa en ser preguntada pels periodistes a Íllora (Granada), on ha visitat un nou centre de salut, sobre si creu que caldria prendre mesures als diputats del PSC i si cal revistar els acords amb aquest partit.

Aquestes manifestacions de Susana Díaz vénen un dia després que el consell nacional del PSC ratifiqués aquest dimarts que desobeirà la decisió del comitè federal votant 'no' en la investidura de Mariano Rajoy.