En altres ocasions han estat molt més contundents i expeditius. Però aquest cop, davant del decret del conseller Jaume Giró per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes, des de La Moncloa han anat més amb peus de plom. No les tenen totes amb la legalitat del fons de la Generalitat ni que sigui acceptat per l’òrgan fiscalitzador,. Hi ha “coses difícils d’entendre”, verbalitzava aquest dijous la vicepresidenta Carmen Calvo. Però volen evitar com sigui el recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional, que el paralitzaria automàticament. Per això el govern espanyol s’inclina per la via de la negociació amb el Govern de Catalunya, amb el ministre Miquel Iceta al capdavant.

Fonts de l’executiu central assenyalen que la intenció ara per ara és negociar i corregir el decret del Govern, que a primera vista els va semblar “una mica estrany”. En aquest sentit, altres fonts de La Moncloa recorden que “és un treball habitual”, que es fa amb totes les comunitats autònomes “quan hi ha dubtes sobre possible vulneracions de competències”. Aquestes negociacions amb els governs autonòmics, i en aquest cas amb Catalunya, les porta Miquel Iceta, en la seva condició de ministre de Política Territorial. Remarquen que la seva voluntat ha estat sempre “reduir la conflictivitat” amb els territoris, que va superar tots els límits durant el mandat de Mariano Rajoy. Malgrat tot, encara estem en una fase molt preliminar.

Una possible via seria l’article 33 de la Llei que regula el Tribunal Constitucional. Aquest article estableix que el recurs d’inconstitucionalitat es pot presentar en un termini de tres mesos, però aquest termini s’amplia a nou mesos quan es reuneixi la comissió bilateral justament amb la finalitat d’evitar la interposició del recurs contra la norma.

La fórmula escollida pel conseller d’Economia, Jaume Giró, ha estat la creació d’un Fons Complementari de Riscos que dependrà de la Generalitat i comptarà amb una dotació inicial de 10 milions d'euros, amb l'objectiu de "protegir tots els servidors públics”. Des d’un primer moment, des de La Moncloa van expressar els seus dubtes sobre alguns preceptes. No obstant això, i malgrat les preguntes reiterades que han hagut de respondre diversos ministres des de dimarts, l’executiu central ha evitat anunciar cap acció judicial. La resposta ha estat la mateixa: està “en estudi”.

El mateix Pedro Sánchez va pronunciar-se dimarts en aquests termes, durant la seva gira pels països bàltics. El president espanyol va recordar que sempre han defensat que les normes han d’estar “subjectes a dret”. És per això que va explicar que estaven estudiant el decret de la Generalitat. “Si està subjecte a dret, res a objectar; si no, l'haurem de recórrer”, va limitar-se a dir el dirigent socialista, que va deixar tots els escenaris oberts. Va reiterar que estava sent “objecte d’estudi” i que “no podia dir res més” fins que no conclogués aquesta anàlisi jurídica.

Des del govern espanyol lamenten la hiperproducció de recursos de la triple dreta, que ja ha anunciat que recorrerà el decret del Departament d’Economia. Ahir ho denunciava la vicepresidenta primera Carmen Calvo: “S’ha instal·lat la moda que tot sigui exprés. Anuncien recursos a una llei que encara no s’han llegit, ni saben quines parts recorreran. Ara es recorren les coses al moment que surti un teletip o un titular”. En canvi, va contraposar, el govern espanyol “és seriós”.