El conseller cessat Jordi Turull ha decidit esborrar el tuit que havia escrit responent al jurista Josep Costa, després que aquest ha criticat que els presos i l'exili no haguessin fet un acte junts desafiant l'Estat i en clau govern de l'1-O. Turull ha entonat el mea culpa. "Quan un tuit no és encertat o genera el contrari del que un vol transmetre, es reconeix, es borra i ja està. I és el que he fet. I no vull generar polèmiques entre aquells que volem la independència. Tot el contrari", ha indicat tancant la discussió.

Jordi Turull3

La resposta inicial de Turull ha estat molt contundent, i potser sense copsar tot el fons reivindicatiu que proposava Costa: "Si haguessis estat un dia, un minut a la presó o a l’exili, potser entendries que això no va d’estratègia del procés ni de partits, va d’amics enyorats", havia piulat Turull.

TUIT jordi turull

"Si en lloc d’anar uns a Ginebra i uns altres a Waterloo en clau de partit, s’haguessin retrobat junts en clau de govern de l’1-O tot desafiant l’Estat, potser la notícia hauria donat la volta al món. Així ni sols han estat portada del TN de TV3. A qui beneficia això?", havia escrit abans Costa en un tuit crític amb els dos partits independentistes.

Costa s'havia referit d'aquesta manera al retrobament entre els presos d'ERC, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, amb l'exiliada Marta Rovira a Ginebra (Suïssa); i els de Junts, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Jordi Sànchez, amb el president a l'exili, Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig a Waterloo (Bèlgica).

Tanmateix, aquesta mateixa tarda s'ha sabut que la intenció d'Oriol Junqueras és viatjar a Brussel·les dimecres per veure's amb Puigdemont

Ginebra i Waterloo

En el cas dels republicans, van voler que la retrobada fos discreta i només van permetre que hi fossin presents dos mitjans públics —TV3 i l'ACN, tot i que després van acabar difonent les imatges i van emetre un comunicat en el qual informaven que els presos republicans indultats també s'havien pogut veure amb l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, també exiliada a Suïssa.

Pel que fa al retrobament a la Casa de la República, s'ha produït aquest mateix divendres. Tanmateix, s'ha fet de portes endins i, a diferència dels republicans, no s'ha pogut captar la imatge del moment tot i que després, davant la insistència dels mitjans, Puigdemont i els presos han comparegut davant la premsa que esperava a la porta. I finalment també han difós algunes imatges.

 

Imatge principal: l'exconseller Jordi Turull / Foto: Julio Díaz