La mà dreta de Josep Lluís Trapero, que va dirigir el cos quan van destituir el major, va negar la intervenció política en els dispositius dels Mossos pel 20-S i l'1-O. Ferran López exposa amb detall com s'havia dissenyat tot el dispositiu, amb el qual Diego Pérez de los Cobos estava d'acord i que mai va objectar.

Durant una declaració de tres hores al Tribunal Suprem, López explica tant les reunions amb el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Interior, com la posada en pràctica del dispositiu i les reunions que De los Cobos va anul·lar sense avisar.

Ferran López explica clarament com mai no es va rebre cap ordre del conseller d'Interior, Joaquim Forn, ni del Govern. De fet, explica que amb el canvi de Jordi Jané per Joaquim Forn no hi va haver cap canvi de directrius pel que fa a les actuacions que havien de fer els Mossos respecte al procés independentista. I remarca com totes les decisions es van prendre de manera consensuada entre els comissaris de la prefectura.

Ferran López fa una narració detallada dels dies previs a l'1-O i el mateix dia de votació. Explica que els comandaments de la prefectura dels Mossos van mostrar la seva preocupació en dues reunions. Una el 26 de setembre i una altra el 28. En totes dues es mostren preocupats pel que podia passar a causa de la tensió que hi havia, i en la segona demanen explícitament que desmarquin els Mossos de l'acció política perquè algunes de les darreres declaracions que han fet porten a l'equívoc. Volen que quedi clar que no hi ha cap participació dels Mossos en l'1-O i que compliran les ordres judicials. 

El dispositiu es munta ja sota la supervisió de Diego Pérez de los Cobos. I es dissenyen dues fases. La primera preveu la intervenció dels Mossos d'Esquadra tots els centres de votació, 2.300 punts en total. La segona, que en casos d'hostilitat, siguin els Mossos els que requereixin la presència de la Guàrdia Civil i el CNP, que en aquell moment tenia molts més efectius a Catalunya que els Mossos, que no sumaven més de 1.000 agents d'ordre públic.

Dies abans, els Mossos ja aixequen actes i traslladen requeriments. S'aixequen 7.000 actes. La policia catalana espera que aquesta acció dissuadeixi d'obrir els punts de votació. Però el matí de l'1-O la realitat és una altra. 

"No va ser una inacció", diu López, que explica que numèricament era impossible establir un perímetre de 100 metres a cada col·legi. "Es va fer un esforç que no té precedents", explica el comissari per rebatre la inacció de la qual s'acusa els Mossos. De fet, exposa que hi va haver més efectius que per a la visita del Papa a Barcelona i que es va donar una cobertura de 92.000 hores, amb 7.000 agents. "No vam poder fer res més", conclou.

López revela algunes informacions inèdites fins ara, com que a les 12 del migdia de l'1-O se li comunica al major Josep Lluís Trapero que hi ha un canvi de plans i que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat actuaran pel seu compte. De fet, ja ho estaven fent.

El dia del referèndum hi havia quatre reunions previstes. A les 10 h, les 13 h, les 16 h i les 19 h. Quan Ferran López arriba a la Delegació del Govern a les 10 h, es troba sol i li comuniquen que les reunions no es faran i que es comunicaran per telèfon. Segons López, no donen arguments i arriben a dir que "s'han despistat". 

López explica que en tot moment Diego Pérez de los Cobos va estar al cas de quin seria el dispositiu dels Mossos i que mai li va comunicar desconfiança ni va fer canviar cap previsió de la policia catalana. De los Cobos va fer un informe posterior a l'1-O on denunciava la inacció dels Mossos d'Esquadra que va contra tot el cos i que serveix de prova contra el major Josep Lluís Trapero.