El cas de Marcel Vivet, finalment, s’ha desencallat. L’Audiència de Barcelona ha acordat l'expulsió de  l’Advocacia de la Generalitat en el procediment final de l’activista de Badalona que va ser condemnat a cinc anys de presó per haver provocat una lesió lleu a un agent dels Mossos d'Esquadra en la protesta Holi contra la manifestació del sindicat policial Jusapol, a la Via Laietana de Barcelona en el 2018. La fiscalia defensava que la Generalitat havia de mantenir-se en el procediment.

La secció 21 de l'Audiència de Barcelona, que el va condemnar a dos anys de presó per un delicte de desordres públics i a tres anys més per atemptat contra l'autoritat, ha decidit  que el Departament d'Interior  no pot estar en el procediment  penal perquè l'agent dels antidisturbis a qui defensava va marxar amb un advocat privat, en acabar el judici.

Estirada d’orelles

La Generalitat va exposar que presentava recurs  de súplica contra la seva expulsió perquè en aquell procediment assegura que  representava també a tot el cos de Mossos d'Esquadra. En la resolució, coneguda avui, el tribunal  sosté que la Generalitat en tot el procediment només va exposar que defensava a l’agent, i  li retreu la seva actitud final, per haver demanat una rebaixa de la condemna imposada a Vivet, de la qual assegura que “és més propi de la defensa  que d’una acusació”.

 

Els serveis jurídics de la Generalitat van presentar, el juliol passat, un recurs contra la condemna de Vivet. Inicialment, sol·licitava quatre anys de presó i ara, sis mesos. Aquesta modificació, per a mantenir els acords amb la CUP, no va agradar a ningú. L'agent de la Brigada Mòbil (Brimo), a qui Vivet hauria donat un cop en el dit amb un pal d'una bandera, va deixar la representació de la Generalitat per a anar amb l'advocat José Antonio Bitos. Per part seva, Vivet i el seu advocat, el penalista Carlos Hurtado, esperaven que Interior demanés l'absolució del jove en el recurs d'apel·lació al TSJC.

Ara finalment, després de mesos encallat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) haurà de revisar els recursos d'apel·lació contra la condemna de Vivet.
 

Veracitat policial

Quan es va donar a conèixer la condemna, l'advocat de Vivet va assegurar que l'única prova de càrrec contra l'activista era la declaració del mosso ferit. "S'està donant la presumpció de veracitat a un testimoni  policial quan això no existeix", sostenia Hurtado, a més d'assegurar que era una sentència amb "un greu biaix ideològic". Abans de la condemna, Vivet també va expressar que des de la Generalitat ho havia pressionat a ell, a la seva mare i al seu advocat perquè acceptés una condemna de dos anys de presó. En el judici, Vivet va explicar que ell estava en la primera fila i amb la bandera es protegia dels cops policials, i que va estar poca estona.

A més,  després de saber-se la sentència condemnatòria, el juny passat, Vivet va declarar que l'agent pel qual el van condemnar per haver-lo ferit lleument en un dit, és el mateix que suposadament va rebre un cop al cap d'un altre jove, Adrià, a qui demanen elevades penes de presó. Un fet il·lògic, ja que l'agent indica que solament va rebre un cop. A més, Marcel i Adrià no estaven junts a la protesta. L'organització Alerta Solidària va assegurar que aquest fet demostra que els atestats policials estan "falsificats" i reclamaven que s'assumissin responsabilitats. Interior, no obstant això, no va modificar la seva petició de condemna a Vivet.

 

Foto principal:  L'activista de Badalona Marcel Vivet / Sergi Alcàzar