A Madrid s'imposa el silenci. Ja fa més de 24 hores que Público va destapar els vincles del CNI amb el cervell dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, Abdelbaki es Satty, així com les escoltes telefòniques de les converses dels autors materials de la matança. Però de moment cap autoritat de l'Estat no ha sortit al pas d'aquestes greus acusacions. Per tant, les declaracions més recents en relació amb aquest cas són les que va fer qui era secretari de Seguretat de l'Estat durant aquell mes d'agost, José Antonio Nieto (PP), a la comissió d'investigació que hi ha en marxa al Parlament per posar llum a les ombres que planen sobre els atacs i la seva gestació. 

Es tracta del primer alt càrrec policial del govern espanyol que accepta de comparèixer a la cambra catalana, ja que més d'una quinzena d'autoritats s'han saltat la citació. Durant més d'una hora el número dos del Ministeri d'Interior durant l'etapa Zoido es va sotmetre a l'interrogatori dels diputats catalans. Entre d'altres, li van preguntar directament si Abdelbaki es Satty, l'imam de Ripoll, era confident del Centre Nacional d'Intel·ligència, cosa que referma la investigació periodística que s'està revelant aquests dies. "No puc respondre amb un sí o un no perquè no soc ni l'imam ni el CNI", va dir. Ara bé, va admetre obertament que sí que hi havia contactes entre l'imam i el CNI, "és perfectament lògic", va assegurar, que es tingui com a font d'informació algú condemnat per crim organitzat tenint en compte que sovint és la via de finançament del terrorisme. Es Satty havia estat condemnat per tràfic de drogues. 

Hi havia indicis d'un possible atemptat?

"Com vostès poden comprendre, si estàvem a un nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista és perquè teníem dades suficients per intuir que la possibilitat d’un atemptat era real", va afirmar Nieto sense embuts. Això sí, en cap moment no va detallar d'on provenia aquest "gruix important d'informació" que els feia preveure que "aquell possible atemptat" es produís "en algun territori d'Espanya". 

Esbronca els diputats

Mentre avançava la ronda de preguntes, Nieto es va anar escalfant. Tant és així que a la seva intervenció final va acabar esbroncant aquells diputats que van posar el focus en les sospites sobre la informació de la qual disposava el CNI i si aquesta hauria pogut impedir la massacre. Visiblement ofès, l'ex-cap de seguretat de l'Estat va qualificar la comissió de "delirant, tendenciosa, vergonyosa lamentable, absurda i ridícula". Unes paraules que anaven especialment dirigides a la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, una de les qui van dur la veu cantant a l'hora de posar-lo contra les cordes, juntament amb les portaveus d'ERC i JxCat, qüestionant tot un seguit d'actuacions que avui encara queden més en entredit. 

A l'aire van quedar moltes preguntes sense respondre, però es va confirmar com a mínim que el CNI comptava amb Es Satty com a font d'informació i que el Ministeri d'Interior, llavors en mans del PP, tenia prou indicis que alertaven sobre la possibilitat que hi hagués un atemptat a Catalunya. D'això fa just una setmana. Ara Público aporta documentació que va més enllà.