El cervell del grup gihadista que el 17 d'agost de 2017 va atemptar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, Abdelbaki es Satty, va ser confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) fins al moment de l'atac que va assassinar 16 persones. 

Segons aquesta informació exclusiva, publicada pel diari Público, el CNI sabia que un grup terrorista de Ripoll estava preparant un atemptat. Aquest mitjà ha tingut accés a informació que prova aquesta relació entre el CNI i el cervell de l'atemptat i assegura que durant els propers dies publicarà noves proves sobre el 17-A.

El centre d'intel·ligència es comunicava amb es Satty, l'imam de Ripoll, mitjançant el sistema indetectable de comunicació conegut com a bústia morta, que consisteix en escriure esborranys de correu electrònic sense arribar a enviar-los. Les dues persones que es volen comunicar sense ser detectades entren a la mateixa bústia i parlen sense que la informació circuli per la xarxa. Segons recorda el Público, aquest sistema de comunicació el va inventar Bin Laden. 

Público borradors bústia morta terroristes Rambla

Captura de pantalla dels dos esborranys de la bústia morta

El diari ha descobert les captures de pantalla d'aquest compte secret de Gmail, que es feia servir per les comunicacions entre l'imam i el CNI: adamperez27177@gmail.com.Tota la informació que s'ha conegut aquest dimarts sorgeix d'un any d'investigació en què el diari ha reunit fonts d'intel·ligència, documents confidencials i dades extretes sobre les investigacions sobre els atemptats. 

El correu que correspon a l'usuari adamperez27177@gmail.com va estar actiu fins, com a mínim, dos mesos abans de l'atemptat. El darrer missatge que hi ha en aquesta bústia morta és del 19 de juny de 2017, moment en què ja s'estaven fabricant les bombes que es volien fer servir per a l'atac. Les claus per accedir a aquesta bústia es van trobar al xalet d'Alcanar que va explotar el dia abans de l'atemptat de la Rambla

Els informes reservats que els informadors del CNI han aportat als investigadors del cas demostren que la cèl·lula de Ripoll la controlava el CNI. Aquests documents proven que la intel·ligència espanyola escoltava les seves converses i seguia els seus moviments. De la mateixa manera, el CNI era conscient dels viatges dels joves de Ripoll a Alcanar i tenia coneixement del xalet on es fabricaven explosius. 

És més, Público afirma que els serveis secrets espanyols van controlar els terroristes fins el mateix dia dels atemptats i que el nom d'es Satty es va esborrar del fitxer de fonts del CNI l'endemà dels atemptats.

El CNI controlava els viatges dels terroristes

Els informes reservats que el CNI ha aportat a l'equip d'investigadors dels atemptats especifiquen detalladament els viatges que els terroristes feien mig any abans d'atemptar a la Rambla. La intel·ligència tenia coneixement del viatge de Hichamy i Aalla a Suïssa i Alemanya (Basilea, Freiburg im Breisgau i Zuric) del 18 al 20 de desembre de 2016, i també el d'Abouyaaqoub, Aalla i Hichamy a França i Bèlgica (París i Brussel·les) els dies 25 a 28 d'aquest mateix mes. Aquest darrer viatge es va fer amb el mateix Audi A-3 (matrícula 9676BHF) que després van fer servir a l'atemptat de Cambrils.

Público viatges terroristes Rambla

Informe reservat del servei secret sobre els viatges a Europa

El CNI, indica el diari, va seguir els moviments, a través de quatre països, dels tres joves que fabricaven explosius a Alcanar; no només controlaven els seus itineraris, fins i tot coneixien els seus plans prèviament. Això ho feien gràcies a que escoltaven les seves converses.