El CNI escoltava les converses telefòniques dels terroristes que van atemptar a la Rambla de Barcelona el 17 d'agost de 2017 cinc dies abans que cometessin l'atac. Segons ha avançat aquest dimarts el diari Público, els espies espanyols estaven escoltant i anotant totes les converses que mantenien per telèfon mòbil els futurs autors de la matança.

Entre la informació que figura en un dels informes reservats del CNI, hi ha una relliscada de redacció que demostra que el CNI tenia estretament vigilats els joves deixebles de l'imam Abdelbaki es Satty. L'informe en qüestió detalla el viatge a París d'Omar Hichamy -de 21 anys i germà petit de Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils- i l'autor material de l'atropellament de la Rambla, que va deixar 13 morts, Younes Abouyaaqoub.

El viatge va ser entre l'11 i el 12 d'agost de 2017. Tan sols quatre dies després de tornar, la casa d'Alcanar on fabricaven explosius va volar pels aires i, just l'endemà, va tenir lloc l'improvisat atemptat. Aquell viatge llampec a París abans de la matança va ser monitoritzat minut a minut pels serveis secrets espanyols.

El seguiment del CNI

Tal com avança el diari Público, aquests són els detalls que figuren a l'informe del CNI:

"... tots dos van sortir d'Espanya pel pas de Aragnouet [per la A-138 que arriba a França des de Bielsa] el dia 11.08.2017 a les 11:36 hores. Per a això, van utilitzar l'esmentat A-3 [en referència a l'Audi A3 que conduïen els assassins]".

"El dia 11.08.2017 van arribar a les 20.22h a París, on es van allotjar al B&B Malakoff, situat al barri del mateix nom als afores de la capital francesa".

A més dels seus moviments, els agents del servei d'intel·ligència també tenien intervinguts els seus telèfons mòbils, ja que podien accedir a les trucades i recerques que feien:

"Omar Hichamy va buscar per internet aquest mateix dia l'Hotel Hibiscus (66 Rue de Malte, 75011 París), en el qual no van arribar a allotjar-se. No obstant això, no s'ha detectat una recerca similar per al B&B Malakoff"

"Dues comunicacions realitzades per Mohamed Hichamy assenyalen que aquest coneixia els detalls del viatge, ja que fa una trucada quan Youness i Omar són a l'hotel, i l'endemà, abans de creuar la frontera francoespanyola. A més, espera la seva tornada al dia següent per mantenir una trobada".

"Les converses es realitzen amb els números associats a Omar i Youness, però les converses acaben sent, en les dues ocasions, entre Mohammad Hichamy i Younes Abouyaaqoub, que talla les frases per no revelar detalls de les seves activitats concretes".

Seguiment sospitós

El seguiment és estret fins al punt de controlar els minuts que tenien el cotxe aparcat en un parking mentre compraven "una càmera Canon, per import de 129€" a un FNAC de la capital francesa. També van anotar que els joves havien estat prop de la zona de la Torre Eifel i havien donat identitats falses.

En aquells moments, els nois encara no estaven identificats com una cèl·lula terrorista i l'únic vincle que podria unir el CNI amb ells era l'imam. Tot i això, a les converses escoltades, l'imam no hi participa, cosa que demostra que, efectivament tenien punxats els telèfons dels joves. Per ara, costa trobar una justificació a tot aquest desplegament de recursos per uns joves no identificats com a terroristes, a no ser que l'imam hagués avisat el CNI de les intencions que tenien els joves, sense involucrar-s'hi.