Després de saber-se que Jorge Fernández Díaz va activar el complot policial l'endemà de la primera Diada massiva, Carles Puigdemont ha tingut un atac de realisme amb l'Operació Catalunya: "És criminal, però no passarà res". En una piulada d'aquest dimarts, el president a l'exili ha assegurat que es tracta d'un "acte criminal" que no serà perseguit judicialment. "No el perseguirà cap Audiència Nacional, ni cap Tribunal Suprem, ni tampoc cap Tribunal de Comptes els embargarà els comptes i els béns. No passarà res", ha pronosticat. I això que parlem d'un "complot per subvertir la democràcia, fent servir instal·lacions i serveis de l'Estat".

TUIT KRLS Operacio Catalunya
Carles Puigdemont té un atac de realisme amb l'Operació Catalunya

La polèmica es va recuperar aquest dilluns, quan es va revelar el dinar de José Manuel Villarejo que va donar el tret de sortida a l'Operació Catalunya. Uns nous àudios mostraven com l'excomissari, Eugenio Pino i Agustín Linares van començar a planejar el complot policial l'any 2012. Puigdemont ja va reaccionar a la notícia, titllant els tres protagonistes de "sediciosos". "Els sediciosos eren ells, conspirant per alterar el sistema", va denunciar a Twitter.

Com va néixer l'Operació Catalunya?

Ha sigut aquest dimarts quan hem sabut que Fernández Díaz va activar l'Operació Catalunya l'endemà de la primera Diada massiva, l'any 2012. El ministre de l'Interior va veure l'èxit de la manifestació independentista i el 12 de setembre va decidir actuar. Tan sols dues setmanes més tard, el 27 de setembre, Villarejo es va reunir amb Pino i Linares per comentar la preocupació per l'escenari polític a Catalunya. Es van plantejar fer "alguna cosa" davant d'aquest escenari i la "indefensió" del govern espanyol. Així va néixer el complot policial que ara coneixem com a Operació Catalunya.

En mig de tot aquest enrenou, l'exconseller Jaume Giró va presentar aquest dilluns una querella contra Fernández Díaz, Villarejo i María Dolores de Cospedal. Tot, després que l'espionatge a Sandro Rosell arribés als jutjats la setmana passada. Malgrat tot, altres afectats per l'Operació Catalunya com Xavier Trias han decidit no querellar-se — tot argumentat el que argumentava Puigdemont, que "no passarà res". Sigui com sigui, la cosa avança i aquest dimarts ja hem vist com la Mesa del Congrés ha accelerat la posada en marxa de la comissió del complot policial. Els grups tenen ara dues setmanes per designar els seus representants en el comitè d'investigació. D'altra banda, el govern espanyol ha condemnat l'Operació Catalunya i ha demanat l'expulsió de Fernández Díaz del PP.