El 27 de setembre de 2012, en un restaurant de Madrid, es van trobar José Manuel Villarejo, excomissari de policia, Eugenio Pino, exdirector adjunt de la Policia (DAO) i Agustín Linares, referent al Cos Nacional de la Policia i mentor de Villarejo. En aquell dinar, va néixer el germen que va evolucionar fins a convertir-se en l'Operació Catalunya

A través de noves gravacions de Villarejo que ha publicat El Món, han vist la llum els detalls de com va començar l'Operació Catalunya. Aquell dinar, els tres implicats van parlar sobre la seva preocupació per l'escenari polític a Catalunya. Cal recordar que tot plegat succeeix després del primer 11 de setembre en què es va viure una manifestació massiva convocada per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). A més, poc abans també hi havia hagut una reunió fallida entre Mariano Rajoy i Artur Mas. De tot això i més parlen els tres integrants de la trobada sent gravats. 

Sota l'atenta escolta d'una gravadora, tots tres plantegen fer alguna cosa davant dels canvis polítics a Catalunya i la suposada "indefensió" del govern espanyol. Comença així el "Projecte Barna", que acabaria sent l'Operació Catalunya. Però, quines van ser les primeres passes? Des d'aquest dinar es comencen a generar informes i organitzar trobades amb altres actors voluntaris a sumar-se a la lluita contra el procés. 

CiU, en el punt de mira

Poc després del primer dinar, el 10 d'octubre d'aquell mateix any, Pino encarrega formalment collar CiU. El partit estava en el punt de mira dels implicats. En la conversa que van tenir Villarejo, Linares i Pino apunten que el problema "polític" és culpa de "Mas" i "Pujol". Tots tres lamenten que l'aleshores el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, hagués nomenat el comissari José Luis Olivera com a nou director del Centre d’Intel·ligència, rellevant-lo de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF), ja que des d'allà portava  les investigacions dels Pujol, Convergència Democràtica de Catalunya i el Cas Palau. Segons els presents afirmen que Olivera els tenia "trincats pels ous", per això no entenen que l'apartés de la UDEF. 

També parlen a grans trets del que volen els polítics catalans. Consideren que el que volen és quedar impunes pel cas Palau i altres casos. També creuen que Mas vol "curar-se d'espants" i posen l'exemple del "boig d'Ibarretxe", qui va acabar fora. 

Una victòria independentista 

Els tres homes es mostren convençuts que l'independentisme guanyaria un referèndum. "Els catalans són molts seus", apunta Pino. També coincideixen en el fet que malgrat guanyar un referèndum, això no duria a Catalunya els diners que es queda Espanya. Tots tres parlen de la possibilitat que el moviment independentista acabi aconseguint els mateixos avantatges autonòmics que Euskadi.