El BOE va publicar ahir, quan ja havien passat les set del matí i feia estona que les empreses funcionaven, el final de la imposició de la mascareta en els interiors. En paral·lel, la norma ja genera dubtes perquè deixa als empresaris la decisió final d'exigir-la o no. I ara, és un govern autonòmic, a més socialista, el qui demana un dia després que es torni a la norma de fa poc més de 24 hores: el Principat d'Astúries.

El govern asturià assegura que la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del Reial decret que elimina l'obligatorietat coincideix en un moment en què la situació davant la covid ha empitjorat al Principat i el nivell de risc és alt. Cal recordar que Astúries ha estat la comunitat autònoma que va liderar la vacunació a tot l'Estat i el seu president, Adrián Barbón, va extremar les precaucions alertant d'una població envellida que no podia prendre riscos. Per això, ara una de les primeres mesures que ha proposat al ministeri és avançar la segona dosi de record als majors de 80 anys i residents de centres sociosanitaris. Una demanda compatible amb defensar que els nens i nenes no es posin la mascareta a l'escola.

No a la mascareta dins l'escola

Les autoritats sanitàries asturianes insisteixen en la importància de vacunar-se, especialment als que encara no ho hagin fet o estiguin pendents de completar la pauta o dosi de record. En aquest sentit, posa especial èmfasi en persones menors de 40 anys, en què la cobertura vacunal és menor. La setmana que ve, el Principat s'integrarà al Sistema Nacional de Vigilància d'Infecció de Respiració Agudes (IRA), que suposarà que la informació de tots els registres d'Atenció Primària d'Astúries d'IRA sigui un indicador de la tendència de casos lleus a la població general.

Efecte Setmana Santa?

Davant d'aquest empitjorament epidemiològic, des de la Conselleria de Salut asturiana han mantingut reunions amb l'equip del Ministeri de Sanitat per establir unes mesures específiques. De moment, la recomanació ja s'ha fet pública: "El Principat manté l'avís de fer servir la mascareta en interiors mentre continuï l'actual situació epidemiològica. Les proves diagnòstiques es realitzaran segons el criteri clínic del professional sanitari. D'altra banda, desmarquen les dades negatives de la mobilitat de la Setmana Santa però la realitat és que les xifres d'hospitalitzacions estan experimentant un repunt. Els llits d'UCI estan a un nivell 2.81 d'una taula que va del 0 al 4 marcada pels registres asturians.

28 persones mortes la darrera setmana

D'altra banda, de l'11 al 17 d'abril, la setmana passada, van morir a Astúries per coronavirus 28 persones amb edats compreses entre els 61 i els 99 anys. A finals de la setmana passada romanien hospitalitzats amb confirmació de covid 333 pacients: 325 a planta i 8 a UCI. La vigilància del virus se centra ara en àmbits i grups vulnerables: persones més grans de 60 anys, immunodeprimides i dones embarassades, així com en els casos greus.