L'ús de la mascareta a les aules deixa de ser obligatori a partir d'avui dimarts per als alumnes de primària i secundària, un cop el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució que així ho estableix. Aquesta concreta que l'avançament un dia de la retirada de la mascareta en interiors només afecta aquests dos cicles d'educació, no diu res ni dels alumnes de l'educació postobligatòria ni del personal que treballa als centres. L'eliminació de l'obligatorietat de la mascareta en interiors, a excepció dels centres sanitaris i el transport públic, entrarà en vigor a tot l'Estat dimecres. Salut defensa que la seva retirada comporta un benefici en el benestar, "que supera el risc de transmissió".

El Govern ja va anunciar que pretenia avançar-se per coincidir amb el dia del retorn a l'escola després de Setmana Santa. A partir de demà dimecres, ja no serà obligatori portar-la als espais interiors excepte en determinats espais com ara el transport públic, els centres sanitaris o les residències de gent gran. En l'àmbit laboral, seran les empreses les que decidiran si cal mantenir-la als seus espais. En aquest context, però, des de la conselleria de Salut recomanen que la mascareta la continuï utilitzant la població vulnerable com ara la gent més gran de 60 anys, les persones immunodeprimides o les embarassades.

Criteri personal 

Des de Salut es defensa aquest aixecament de l'obligatorietat perquè la situació pandèmica a Catalunya és bona, en gran part gràcies a la gran quantitat de contagis provocats per òmicron durant els mesos de gener i febrer, fet que ha contribuït a crear immunitat poblacional. També ho és gràcies a una alta taxa de vacunació. A partir d'ara, doncs, primarà el criteri personal a l'hora de posar-se la mascareta en espais com, per exemple, l'interior d'una botiga d'un centre comercial.

Situació pandèmica a Catalunya

La fi de les mascaretes arriba després de moltes setmanes de descens de contagis. Ara, però, s'han estancat. Actualment, el nombre d'ingressats a planta és de 871 i el nombre de pacients d'UCI és de 40. Cal destacar que la situació a les UCI és la millor de tota la pandèmia. Pel que fa a la mortalitat, fa setmanes que es manté estable en nivells baixos. Tanmateix, en la darrera setmana s'han comptabilitzat 37 morts.

Les darreres dades sobre la covid-19 a Catalunya indiquen que el risc de rebrot se situa en 245, una dada que fa 7 dies era de 177 punts, és a dir, 68 punts més. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, la Rt o índex de contagi és de 1,18 (un 0,50 més que fa una setmana). És a dir, cada 100 persones en contagien 118 més. Les autoritats sanitàries afirmen que cal tenir la Rt per sota de l'1 per tenir sota control la transmissió. Respecte a la incidència acumulada els últims 14 dies, la darrera actualització de Salut la situa en 227,27 per cada 100.000 habitants. Una dada que ha baixat, ja que fa una setmana era de 274,87 per cada 100.000 habitants.

Amb tot, l'índex de positivitat es troba en 12,07%, una xifra que ultrapassa el 5%. Aquest límit el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que el considera un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 22 i el 28 de març, la dada se situava en 9,45%, i entre el 29 de març i el 4 d'abril era del 9,36%. Una tendència que sembla que torna a pujar.