El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha estat detingut aquest dijous a Londres un cop l'Equador li ha retirat l’asil a l’ambaixada. Scotland Yard hauria confirmat també la seva detenció.

Assange des del juny del 2012 vivia a l'ambaixada de l'Equador a Londres després de publicar milers de documents secrets dels Estats Units. De fet, aquesta ha estat una de les raons d'atendre, finalment, la petició d'extradició del govern dels EUA.

En aquestes imatges es pot veure com s'han endut Assange de l'ambaixada. 

Segons Wikileaks, Assange no ha sortit de l'ambaixada sinó que hauria estat el mateix ambaixador de l'Ecuador qui hauria "convidat" a entrar la policia britànica. I posteriorment l'haurien arrestat. 

La detenció arriba just després que aquest dimecres WikiLeaks denunciés una operació d'espionatge al seu fundador. De fet, la policia espanyola hauria aturat un intent d'extorsió de tres milions d'euros contra Assange en una operació encoberta contra l'espionatge equatorià. Ara per ara, hi ha una investigació en curs. 

L'ONU, per la seva banda, ja va dictaminar que la detenció d'Assange era arbitrària, una violació dels drets humans. A més, han emès repetidament diverses declaracions on demanaven que sortís en llibertat.

Per altra banda, el president de l'Ecuador, Lenin Moreno, ha confirmat a través de les xarxes socials la seva detenció.

El suport d'Assange al referèndum

"El cas català és el projecte més ghandià des de Ghandi". Així definia Assange el que estava passant a Catalunya. "És la redefinició de la relació entre la gent i l'estat", exposava. En una videoconferència amb els estudiants de la Universitat de Barcelona, va comentar també que la intenció de l'estat espanyol era convertir el procés català en un fenomen violent. Per això, ell mateix demanava mantenir la calma i no caure en provocacions. "El Govern de Rajoy intenta que sigui violent, però aquest és un procés netament pacífic i democràtic, i és important que sigui així", va defensar.

Al president de l'Equador, Lenín Moreno, no li va fer gens de gràcia el suport d'Assange al referèndum català. D'aquesta manera, va prohibir a Assange "intervenir en la política i l'autodeterminació" de països tercers, en clara referència als comentaris de l'activista sobre la independència de Catalunya.

Moreno no es va quedar només amb unes paraules buides de sentit i va assegurar que en cas contrari, "es prendrien mesures", deixant entreveure que el farien fora de l'ambaixada equatoriana a Londres. Fet que, finalment, ha acabat passant. 

El llibre que portava Assange en el moment de la detenció

Assange portava un llibre en el moment de la seva detenció a l'ambaixada de l'Ecuador. Es tracta del llibre History of the National Security State escrit pel periodista, escriptor, guionista i analista d'història política dels Estats Units Gore Vidal.

llibre assange detencio amazon

El llibre recull la història d'esdeveniments que van portar a l'establiment del complex militar, industrial, seguretat i cultura política que va donar lloc a la "presidència imperial".