L'Estat espanyol busca que el procés català es converteixi en un fenomen violent. Aquesta ha estat l'advertència de Julian Assange en una videoconferència amb els estudiants de la Universitat de Barcelona des de l'ambaixada equatoriana de Londres. És per això que ha demanat mantenir la calma i no caure en la provocació. "El Govern de Rajoy intenta que sigui violent, però aquest és un procés netament pacífic i democràtic, i és important que sigui així", ha defensat el fundador de Wikileaks.

D'aquesta manera, Assange responia a la pregunta d'un estudiant sobre una piulada que havia fet tres dies enrere. Deia el següent: a Catalunya hi ha 7,5 milions d'habitants, i d'aquests un milió d'homes en forma, que poden "eclipsar" les capacitats de la policia i l'Exèrcit espanyols. Ha negat que amb això volgués cridar a la violència. "No, no, deia justament el contrari", ha volgut aclarir.

Des dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el ciberactivista s’ha involucrat cada cop més en la qüestió catalana, fins a convertir-se en un dels seus protagonistes. És en aquest context que la plataforma Universitats per la República, que coordina l’ocupació de l’edifici històric de la UB, l’ha convidat a parlar de “com protegir-nos durant aquestes setmanes”. S'hi han reunit uns 300 estudiants. I Assange els ha fet una altra advertència: l’Estat espanyol podria tallar internet l’1 d’octubre.

En aquest sentit, Assange ha posat com a exemple el tancament de pàgines web i ha comparat l’Estat espanyol amb altres països, com la Xina, que “tallen les comunicacions”. També ha advertit que, malgrat que Espanya no compta gaire a nivell internacional, els seus serveis d’intel·ligència estan connectats amb els d’altres països, com els dels Estats Units, que li transmeten informació.

El fundador de Wikileaks ha aprofitat l’ocasió per fer algunes recomanacions. En primer lloc, les xarxes privades virtuals (VPN, per les seves sigles en anglès), que “és molt fàcil de fer servir, tothom pot fer-ho”. Per altra banda, també algunes aplicacions de missatgeria més segures, com ara Signal, Telegram o Wire, que encripten les comunicacions.

“El Govern espanyol vol controlar el poble català”, ha avisat Julian Assange, que també ha criticat els “mitjans de l’establishment”. Concretament, ha esmentat el cas del diari El País, que considera que s’ha convertit en un “òrgan de propaganda” de l’Estat. També ha denunciat que el Govern de Rajoy està atacant “els drets humans dels catalans”. Ha demanat a les 300 persones que el seguien des de la pantalla gegant que siguin vigilants, que vagin un pas endavant.

Sobre per què s’ha involucrat tant en el procés, Assange ha volgut deixar clar que no té un posicionament per cap de les dues opcions: “No tinc una visió sobre la independència, sinó que és el poble qui ha de decidir-ho. Aquesta és la clau”, ha sostingut.