El principal negociador de Sumar amb Junts, Jaume Asens, assegura que el camí cap a l'amnistia és "irreversible", però alerta que posar ara per ara l'autodeterminació sobre la taula de la negociació "dificulta" un acord, de forma que situa aquesta qüestió en una segona fase, per a després de la investidura. "És un error cremar etapes. Ara estem negociant l'amnistia i s'ha d'anar pas a pas", ha argumentat en una entrevista aquest dilluns a Cadena Ser. I és que, segons Asens, no es pot "estressar" ni "confondre" l'opinió pública. "Si posem tantes reivindicacions sobre la taula, a l'altra banda es posaran nerviosos. No cal córrer més del compte", ha avisat.

Asens està convençut que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont serà qui decidirà si hi ha acord o no per investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons ha dit, és qui mana "de forma més clara i evident" a Junts i és el seu principal interlocutor. En aquest sentit, l'exdiputat d'En Comú creu que Junts es farà "corresponsable" del mandat dels ciutadans a les eleccions del 23-J i ha reiterat que l'alternativa si finalment no hi ha acord entre l'independentisme català i el tàndem PSOE-Sumar és un govern espanyol de PP i Vox. En aquest context polític, Asens valora que Junts hagi iniciat una via de diàleg que deixi enrere la confrontació directa i posar pals a les rodes. També ha defensat, en la línia del que ja ha dit la vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que quan hi ha acord, no hi ha unilateralitat

Critica al PSOE: amnistia per "oportunisme" i no per "convicció"

Segons el negociador de Sumar, el camí cap a l'amnistia pels encausats pel procés és "irreversible", però ha criticat que el PSOE s'ha adherit a aquest rumb "per oportunisme, de forma forçada, i no per convicció" per tal d'obrir un debat de fons: "No es tracta d'aconseguir una amnistia com a moneda de canvi per una investidura, d'una mera conjuntura i un moviment tàctic, això hauria de ser un moviment de fons, per obrir un debat honest sobre el model territorial i el fons del conflicte", ha apuntat Asens.  Així i tot, remarca que tampoc li sembla greu. En aquest sentit, recorda que el PSOE també va aprovar la reforma laboral de Yolanda Díaz perquè necessitava el suport d'Unides Podem.

"Ahir va començar la cursa per decidir qui serà el pròxim líder del PP"

Sobre l'acte d'aquest diumenge del PP a Madrid contra l'amnistia, Asens creu que ha demostrat que al PP manen la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i l'expresident espanyol José María Aznar. L'exdiputat d'En Comú ha afegit que la cita també ha posat en evidència el fracàs d'Alberto Núñez Feijóo com a president del PP. "Ahir va començar la cursa per decidir qui serà el pròxim líder del PP", ha conclòs.