Societat Civil Catalana ha convocat una concentració el pròxim 8 d'octubre per protestar contra una possible amnistia que reclamen els partits independentistes al líder del PSE, Pedro Sánchez. La manifestació, que comptarà amb personalitats com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, començarà a les 12 del migdia al carrer Provença amb passeig de Gràcia i anirà direcció Gran Via, a les Corts Catalanes. La presidenta de l'entitat espanyolista, Elda Mata, ha fet una crida a la mobilització i, fins i tot, ha assegurat que aquesta situació és pitjor a la del 2017. 

La "destrucció" de l'estat de dret

"Hi ha persones que en aquest moment ens diuen que 2017 va ser pitjor. No, el 2017 no va ser pitjor: va ser molt més evident la fallida que es pretenia de l'estat de dret i de la unitat d'Espanya. La situació actual és moltíssim més greu perquè s'està intentant destruir un estat de dret democràtic que hem construït des de la Constitució del 78", ha dit Elda Mata en una entrevista a The Objective. En aquest context, defineix els indults de "concessió injusta" i recorda com els independentistes asseguren que "ho tornaran a fer". 

La presidenta de Societat Civil Catalana considera que l'amnistia no cap dins la Constitució espanyola i alerta que suposaria "l'extinció de la infracció i de totes les seves conseqüències". "Si no va existir cap delicte, què estem dient? que el judici no va ser legal? que els referèndums il·legals no estan fora de la llei?", es pregunta Elda Mata. Així mateix, alerta que "està en risc" el marc jurídic" que han defensat els espanyols durant 45 anys en el marc de la Constitució espanyola del 1978. 

Contra el nacionalisme català

Elda Mata també va contra el nacionalisme català i assegura que "els constitucionalistes" porten molts anys amb un sentiment "d'orfandat" a Catalunya. "Sempre hem estat la moneda de canvi pels vots dels partits nacionalistes que només representen a un nombre petitíssim de ciutadans, però davant els qui s'ha cedit per a mercadejar amb aquests vots que es necessitaven per a governar Espanya. Cap partit polític des de la transició ha tingut altura de mires per a posar-se d'acord amb l'oposició i tancar el tema del territorial", ha afirmat. Per això, considera que una amnistia seria el "cop final" i seria la "fallida" de la igualtat dels ciutadans davant la llei. "És una humiliació per a la resta d'espanyols", ha subratllat. 

Amb tot, nega que a Catalunya s'hagi millorat la convivència i opina que els indults només va "debilitar" l'estat de dret. "Jo visc a Girona. No he recuperat els drets fonamentals", explica Mata, qui ho posa en el marc de fer classes exclusivament en castellà, l'obligatorietat del català a restaurants o l'administració "polititzada". "La mort civil de Catalunya, existeix", afirma.