"Declaracions infames". Així valora el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, les declaracions del líder del PP, Pablo Casado, sobre l'escola en català, unes declaracions que creu que volen provocar crispació, conflictivitat i trencar la convivència. La posició del líder dels comuns sobre el PP és clara, però també llança un missatge al PSC, partit amb qui comparteixen executiu a Madrid: que no caigui en la temptació de "repetir els errors de Cs" i defensi la immersió, per això ha avisat que s'equivoquen els qui intenten allunyar-se de la defensa de la llengua per no coincidir amb els independentistes, en referència a l'absència dels socialistes en la manifestació de Somescola.

Tot plegat ho ha valorat Asens en una entrevista d'Europa Press, on també ha assegurat que el PP "és una fàbrica d'independentistes, però alhora una fàbrica de catalanofòbia, de nacionalistes espanyols que tenen una idea equivocada del que passa a Catalunya". És per això que Asens considera que la querella contra Casado és una bona iniciativa, però ha avisat que aquesta denúncia la resoldrà el Tribunal Suprem, perquè Casado és aforat: "I ja sabem el que passa amb les querelles contra el senyor Casado, ho vam veure amb el cas Màster, en què un judici ordinari considerava que hi havia indicis de criminalitat però quan va passar al Suprem es va arxivar".

Asens ha rebutjat que la Generalitat assumeixi la direcció de les escoles on demanin l'aplicació del 25% de classes en castellà, com demanava la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja que creu que podria generar "més tensió", i ha apostat per fer els màxims esforços per allunyar l'escola de la batalla partidista.

Subirats a la taula de diàleg

En la mateixa conversa, Asens ha explicat que el nou ministre d'Universitats, Joan Subirats, substituirà l'exministre Manuel Castells en la taula de diàleg i ha celebrat que "això voldrà dir que la presència dels comuns en els debats serà més intensa".També ha destacat que els comuns tindran un vincle més estret amb el Govern central amb la figura de Subirats en el Consell de Ministres, ja que és un dels fundadors de l'espai, ha estat "la mà dreta" de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha tingut un pes orgànic molt important a Catalunya en Comú. Ha destacat que Castells era un intel·lectual que venia dels EUA, que tenia molta simpatia pels comuns, però ha afegit: "No és el mateix tenir una persona independent que té un vincle emocional i polític amb els comuns com el de Castells, que una persona que forma part del rovell d'ou".

Reforma laboral

També ha parlat en l'entrevista del risc de perdre el suport de la CEOE a la reforma laboral amb les esmenes dels grups polítics al Congrés: "Aquest acord es pot millorar amb esmenes, però alertem del risc que l'acord amb la CEOE es trenqui". Ha assegurat que s'haurà de decidir amb els socis d'investidura si es vol millorar el pacte amb esmenes o comptar amb la patronal, i ha explicat que a Unides Podem no parteixen d'una posició predeterminada, però que "existeix un risc real que la CEOE surti de l'acord i aquest és l'escenari desitjat pel PP".

Malgrat que ha dit que no vol ser excessivament triomfalista, ha qualificat d'històric el pacte que ha aconseguit la ministra de Treball, Yolanda Díaz, perquè ha posat d'acord sindicats i patronal i ha aconseguit "que la CEOE deixi de ser una corretja de transmissió de la dreta".

"Trencar aquesta aliança històrica és una fita important que ha aconseguit Yolanda Díaz. Hem d'intentar-ho preservar. Estem disposats a escoltar millores, però hem de ser prudents perquè això no representi trencar un acord important", ha demanat Asens. Pel diputat, el fet que la patronal es pugui quedar fora de l'acord fa que sigui "més feble i més reversible", i que, en el cas que el PP i Vox guanyin les eleccions generals, es pugui tombar amb més facilitat.

També ha lamentat que el PP i ERC "coincideixin a dir que l'acord és fum", i ha titllat de paradoxal que els populars no estiguin d'acord amb la CEOE i que els republicans no ho estiguin amb els sindicats. Asens ha acusat ERC de menysprear l'acord i banalitzar la feina dels sindicats, i els ha dit que no poden donar lliçons a Yolanda Díaz: "I menys per part de qui està governant amb el partit que va donar suport a la reforma del PP", en referència a Junts.

 

El líder d'Unides Podem al Congrés Jaume Asens / Efe