El portaveu d'En comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat aquest dijous que el "secessionisme fiscal" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso és "un problema per a la resta de territoris i també per al conjunt dels madrilenys" perquè Madrid "és un paradís per a les grans empreses i fortunes" en detriment de serveis públics com "la sanitat pública".

El diputat ho ha dit a Telemadrid en resposta a una pregunta sobre l'acord entre el govern espanyol i ERC per posar punt i final al 'dumping fiscal' de Madrid –en paraules del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián- i impulsar una "harmonització fiscal" a l'Estat, segons va apuntar dimecres el president espanyol, Pedro Sánchez.

Segons Asens, la política fiscal del govern d'Ayuso "va en perjudici dels madrilenys i de la resta de ciutadans espanyols que poden caure en la temptació d'una guerra fiscal".


En aquesta línia ha assegurat que hi ha barons del PP que estan a favor d'aquesta harmonització fiscal. "Tot i que no crec que li donin suport públicament, hi estan interessats i ho diuen amb la boca petita", perquè "és evident que per als seus territoris la situació de la Comunitat de Madrid, que aprofita la capitalitat, va en perjudici seu".

El pacte amb ERC

L'acord d'Esquerra Republicana amb el Govern de Pedro Sánchez per als pressupostos generals de 2021 intenta començar a esmenarel greugue del dèficit fiscal. El compromís és que per primera vegada, el Govern de la Generalitat rebi més diners dels que aporta al PIB estatal. Concretament 2.339 milions d'euros que representen el 19,1% del total a repartir. El percentatge és una dècima superior del que Catalunya injecta anualment a les arques de l'Estat. És un dels punts més destacats de l'aliança rubricada per republicans i socialistes. A l'espera del document definitiu, ERC ha fet públic un extracte del que s'ha signat.

No és la primera vegada que Madrid promet una pluja de milions a Catalunya. Els incompliments pressupostaris s'han anat acumulant al llarg dels anys. Per això, per curar-se en salut, ERC ha incorporat a l'acord una clàusula de garantia d'execució d'inversions a Catalunya, que fixa un seguiment sobre l'estat de les inversions que es revisarà cada quatre mesos.