El cas Pujol torna a ser a l'agenda mediàtica després que ahir TV3 emetés un documental sobre la causa judicial. Aquest dilluns, Jaume Asens, portaveu al Congrés d'Unidas Podemos, el partit que exerceix d'acusació particular en el cas, ha acusat les "clavegueres de l'Estat" de fer servir la presumpta trama de corrupció per atacar políticament l'independentisme.

"Hi ha una operació de les clavegueres de l'Estat que utilitza el cas Pujol per destruir la reputació del moviment independentista. Però hi ha una altra evidència, que és que les trames de corrupció existeixen i s'han alimentat durant dècades d'aquesta promiscuïtat entre la política i el món econòmic", ha advertit.

"Una evidència no pot tapar l'altra", ha defensat, afegint que "una part del món de Convergència que utilitza el fet que hi ha hagut clavegueres per ocultar l'altre fet". "I ho presenten d'una manera victimista que té molt a veure amb la cultura convergent de confondre el país amb el partit. Quan ataques el partit, ataques el país, i un exemple d'això és Banca Catalana".

Quan les complicitats es trenquen

Asens ha explicat que des de la Transició hi ha hagut complicitats entre el PP, el PSOE i CiU, "que actuava com a estabilitzador del bipartidisme". Amb la irrupció del 15-M i el procés independentista aquestes complicitats "es trenquen" i el mateix president Pujol acaba sent "una víctima" del fet que "s'obri la caixa dels trons". 

Sobre el mateix cas Pujol, Asens ha demanat que s'ajuntin ambdues causes: la de la deixa de l'avi Florenci i la del 3% "perquè hi ha moltes ramificacions que estan entrelligades". "Tot el que té a veure amb les concessions administratives s'estan investigant a la causa del 3%. Per tenir una visió global hauríem de no aïllar el cas només en la deixa, sinó que hauríem d'ampliar el focus i veure com afecta les altres trames, algunes de les quals ja han estat condemnades com és el cas del Palau de la Música", ha apuntat.

Tot i això, Asens ha rebutjat la tesi que defensen les dretes espanyolistes quan diuen que el moviment independentista va sorgir del no res per tapar la corrupció de CiU. "L'independentisme és un moviment que neix des de baix, des de les bases, amb l'ANC i Òmnium", ha recordat.

La correlació de forces

Asens també ha reconegut que un canvi en la correlació de forces entre el PSOE i Unidas Podemos seria clau per avançar en les altres croades que du a terme el seu partit, com és el cas de la reforma de la sedició i la investigació de la corrupció de la monarquia borbònica.

"La nostra proposta de reforma de la sedició la coneix tothom i està sobre la taula del kministre. Però no hi ha una contraproposta del PSOE. Cal seguir apretant", ha dit acusant els socialistes de tenir paralitzada la reforma per les eleccions madrilenyes

Sobre la querella contra el Rei, Asens ha lamentat que estigui arxivada pel Tribunal Suprem però ha assegurat que "no és impossible" que algun dia pugui avançar. "Esperem que algun dia les correlacions de forces canviïn", ha desitjat.