Ahir els partits independentistes ja temien que la convocatòria electoral de Madrid podia suposar un ajornament dels compromisos del govern espanyol amb Catalunya. La taula de diàleg, la reforma del delicte de sedició del Codi Penal, els possibles indults, el projecte de llei d'amnistia... tots aquests compromisos podrien quedar en segon pla pels comicis, que auguren que el president espanyol, Pedro Sánchez, farà servir de coartada per no abordar una sortida política al conflicte amb Catalunya. Junts i ERC ja van advertir a l'executiu que insistirien a posar sobre la taula totes aquestes qüestions i avui també s'hi ha sumat el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens.

En una entrevista a TV3, el soci de govern de Sánchez ha exigit al PSOE que no ajorni més la reforma de la sedició del Codi Penal, tal com s'hi va comprometre, i ha assegurat que des de la seva formació pressionaran el Ministeri de Justícia per tal que les eleccions a Madrid no influeixin en la qüestió catalana. "No pot ser que perquè hi hagi comicis es faci això. Nosaltres seguirem. Som molt caparruts", ha explicat.

Pel que fa a la proposta de llei que avui porten ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP al Congrés per amnistiar tots els encausats pel procés, des de gener del 2013 fins al dia d'avui, Asens ha afirmat que no hi votarà en contra, però ha dit que "està abocada al fracàs": "Sempre hem dit que les tres vies que es posen sobre la taula per alliberar els presos són legítimes, però probablement el Suprem tombaria una proposta d'amnistia. No volem generar falses expectatives que després generin frustració. Per això, apostem per la reforma del Codi Penal i els indults".

Per això, Asens ha defensat els indults i la reforma de la sedició. El president d'Unides Podem al Congrés ha admès que són vies que encara no estan prosperant i ha criticat que el Tribunal Suprem estigui "endarrerint intencionadament" la tramitació dels indults. "És vergonyós", ha dit.

També ha dit que cal fer "autocrítica" amb la reforma del Codi Penal i ha lamentat que el PSOE ho estigui "endarrerint" per "càlculs electorals". Asens ha defensat que "no pot ser" que les eleccions madrilenyes "tornin a endarrerir el compromís". "Pressionarem perquè no sigui així", ha afirmat.

La sortida d'Iglesias

D'altra banda, el portaveu dels comuns al Congrés ha justificat la sortida d'Iglesias del govern espanyol perquè, al seu entendre, el país viu un moment excepcional. "Calia una alternativa excepcional. Si fèiem el de sempre, passaria el de sempre. Estan en joc moltes altres coses: Madrid pot ser la palanca d'ascens del neofranquisme. Ens volen tornar a l'Espanya en blanc i negre", ha advertit. En aquest sentit, ha explicat que es tracta d'una "reorganització de Podemos" i ha descartat que pugui generar una crisi a l'executiu espanyol: "Yolanda Díaz està preparada per agafar les regnes".

Asens s'ha mostrat escèptic amb un possible pacte amb Más Madrid, ja que ha argumentat que "les ferides són profundes" i que els manca temps. Tot i això, la seva formació intentarà l'entesa.

Segons Asens, la candidatura d'Iglesias és "valenta" i pot ser un "revulsiu" i "tornar la il·lusió i l'esperança per guanyar Madrid" quan "semblava impossible" per la "desmobilització de l'esquerra". "El d'Iglesias és un canvi generós, perquè passa de jugar a primera a regional. Però sap que és una batalla crucial per al país. Si Madrid cau en mans de l'extrema dreta, pot ser l'inici d'una remuntada", ha conclòs.

Imatge principal: Jaume Asens / Europa Press