El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest dilluns que la manifestació de la plaça Colón de Madrid "va ser un fracàs" i ha recordat que el rei Felip VI "no pot no signar" els possibles indults als líders del procés perquè se saltaria la Constitució.

Asens s'ha expressat així en una entrevista a RNE que ha recollit Europa Press, després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha preguntat si el monarca signarà els indults. "El pitjor enemic del Rei és la mateixa dreta, és evident que estem en una monarquia parlamentària", ha recordat el dirigent morat.

En aquesta línia, Asens ha asseverat que Ayuso "ha posat el Rei en una posició molt difícil" perquè 'si signa', es convertirà en un còmplice per a molts ultres". "Però si no signa, se saltarà la Constitució i hauria d'abdicar perquè seria la il·legalitat constitucional més gran que s'hauria comès", ha afegit.

Així, i en al·lusió a la concentració de Colón, el dirigent de Podemos ha destacat que no va arribar "a la meitat" d'assistents de la manifestació de fa dos anys que van organitzar els líders del PP, Cs i Vox.

"Aquest 0,05% que es van manifestar a Colón no representen la majoria. Tenen tot el dret a manifestar-se, respectem el seu dret de protesta de la mateixa manera que tots esperem que ells respectin la nostra opinió, però ahir Colón va ser un fracàs i totes les notícies falses de la dreta per intoxicar l'opinió pública no han estat útils per mobilitzar la ciutadania", ha destacat Asens.

La manifestació a Colón

Unes 25.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a Madrid, es van concentrar aquest diumenge a la plaça de Colón contra els indults als presos independentistes en què treballa l'executiu de Pedro Sánchez.

La plataforma Unión 78, fundada per l'expresidenta d'UPyD, Rosa Díez, va fer la crida, on la seva líder va advertir que "els espanyols de bé" no consentiran la mesura de gràcia que planteja el govern espanyol. "On s'és vist que un govern premiï els enemics declarats de la seva nació, propagant un sectarisme destructiu?", es va preguntar Díez, que va lamentar que es titlli els participants a la concentració d'ultradreta: "Fent això, el govern actua de manera excloent, sectària i perillosa", va afegir.

Díez va estar punyent amb un missatge centrat a posar en relleu la posició contrària del col·lectiu que representa a la decisió del govern del PSOE i Podemos de tirar endavant uns indults que creu que suposen un atac als interessos del conjunt d'Espanya.

 

Foto principal: El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens /  Europa Press