Jaume Asens ha posat en dubte aquest dilluns que una de les exigències de Carles Puigdemont per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol es pugui complir: tenir una llei d’amnistia exprés aprovada abans del debat d’investidura. “Anem molt justos i seria forçar la màquina”, ha assenyalat el negociador de Sumar, en referència a respectar els terminis exigits pel líder de Junts per Catalunya. Ara bé, Asens ha volgut treure-li ferro a la qüestió i ha assenyalat que el més important del discurs que va pronunciar Puigdemont la setmana passada va ser el seu “compromís” pel diàleg.
Paral·lelament, Asens ha acusat el PP de parlar amb l’entorn de Carles Puigdemont a través “d’emissaris i de forma oculta”. “Em consta i és de domini públic que han intentat arribar a un acord amb Junts per Catalunya a través d’emissaris”, ha manifestat en una entrevista a TVE, en la qual també ha criticat la “hipocresia” dels populars. “Ens critiquen per fer una cosa que ells també fan”, ha dit. De la mateixa manera, ha negat que li “consti” que el PSOE hagi fet el mateix, i que algun dirigent socialista s’hagi posat en contacte amb Puigdemont. De fet, el govern espanyol ha reivindicat en els darrers dies la necessitat de respectar els terminis oficials i no iniciar una negociació fins un cop fracassi la investidura d’Alberto Núñez Feijóo.
En aquesta connexió, l’expresident del grup parlamentari d’Unidas Podemos ha volgut emmarcar en la “normalitat” que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, es reunís la setmana passada amb Carles Puigdemont a Brussel·les. “Volia que algú del més alt nivell parlés amb ell”, ha recordat Asens en referència a Puigdemont. I ha remarcat, a més, que aquesta reunió es podia celebrar “a qualsevol país europeu excepte a Espanya”.
Discurs de Pere Aragonès
Jaume Asens també ha estat preguntat pel discurs de Pere Aragonès en la vigília de la Diada, i ha opinat que l’Onze de Setembre sempre està carregat de “gesticulació i escenografia”. “Em sembla normal que el president de la Generalitat recordi quines són les seves reivindicacions”, ha opinat. Però també ha demanat al cap de l’executiu català “tenir en compte què es pot fer”, perquè “la política és l’art del possible i la gestió del temps”.
Així, ha insistit que “la carpeta” i “el debat” que ha de centrar ara mateix la política espanyola i catalana és la possibilitat d’aprovar una llei d’amnistia. “I anar pas a pas per posar-nos d’acord”, ha reivindicat. També ha demanat no “estressar-se” i “no confondre l’opinió pública amb les estratègies dels actors”, també en una manera de recordar la “competició” constant que hi ha entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.