El titular del jutjat de primera instància i instrucció número 2 de la Seu d'Urgell va acordar el 27 de juliol el sobreseïment lliure i l'arxivament de la causa contra l'exalcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, l'extinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro i el secretari municipal, en no veure cap indici de delicte en la tramitació urbanística realitzada per la construcció d'habitatges de la Baixada del Molí.

La interlocutòria, que no ha estat recorregut per fiscalia i per tant és ferm, és una peça separada de les diligències prèvies obertes arran d'una denúncia anònima i la posterior querella de la fiscalia contra els principals representants de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

L'entrada de la Guàrdia Civil

L'obertura de les diligències prèvies va comportar un ampli desplegament policial a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell el dia 28 de març de 2019.

La peça separada que s'ha arxivat fa referència a possibles delictes en la construcció d'habitatges a la Baixada del Molí, a la venda per part de l'Ajuntament de 14 metres quadrats de parcel·la sobrera en aquell indret, i a diverses tramitacions administratives.

La conclusió del jutge és clara: "no concorre cap element que ens porti a afirmar la presencia de delictes". Per aquest motiu "s'acorda el sobreseïment lliure de la causa a favor de tots els investigats".

L'exalcalde de la Seu, Albert Batalla, s'ha remès a les declaracions que va fer tant el 28 de març de 2019, dia de l'entrada de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament; com el dia 26 de febrer de 2020, després de la seva declaració al jutjat per aquesta causa on va afirmar que "l'actuació per part de l'Ajuntament de la Seu, tant les decisions tècniques com polítiques, han estat sempre conforme la legalitat, buscant l'interès general i mai buscant l'interès particular". "Amb aquesta resolució judicial ferma, queda avalada la nostra tesi per tot el que inclou la tramitació de la Baixada del Molí" ha destacat Batalla.

Cal recordar que la denúncia anònima que va motivar la investigació de la Guàrdia Civil i la posterior querella de fiscalia inclou altres qüestions "per les quals encara no hem declarat, ja que la declaració del 26 de febrer de 2020 fou per la peça separada de la Baixada del Molí", ha explicat l'exalcalde.

Batalla ha sentenciat que estan "a plena disposició de la justícia per abordar qualsevol altre dubte sobre la gestió municipal, tant política com tècnica", i ha afegit que "amb plena tranquil·litat de consciència i ganes de demostrar l'honorabilitat personal i institucional com a exresponsables polítics de les principals institucions de la ciutat".