L'Audiència de Barcelona ha arxivat la causa judicial contra Anna Gabriel, que la va portar a l'exili l'any 2018 a Suïssa, i estava processada per desobediència. El tribunal ha decidit arxivar la causa perquè la Fiscalia va demanar fer-ho en constatar que els fets no eren constitutius de delicte i l'altra acusació, Vox, no s'ha pronunciat en el termini que tenia per fer-ho, per tant, el tribunal ha acordat el sobreseïment lliure de la causa i l'arxivament de la causa. El 18 de gener del 2023, el Suprem va enviar Gabriel a judici per desobediència, però va traslladar la causa a l’Audiència de Barcelona, ja que ella ja no era aforada.

 

L’exdiputada de la CUP va tornar de l'exili el 19 de juliol de 2022 i va comparèixer davant del jutge Pablo Llarena, que la va deixar en llibertat. Gabriel va tornar a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada a Suïssa​. Segons un escrit del Tribunal Suprem, va comparèixer voluntàriament amb la finalitat de posar-se a disposició de l'alt tribunal i regularitzar la seva situació processal, després de marxar fora arran de la seva implicació en el procés independentista. Després de la seva compareixença, el magistrat instructor, Pablo Llarena, va decidir citar-la per ser interrogada més endavant amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, va quedar en llibertat provisional i va tornar a Suïssa. Gabriel va tornar a comparèixer davant el Tribunal Suprem el setembre de 2022 on va negar haver comès un delicte de desobediència per la seva suposada implicació en la DUI.

Presumpte delicte de desobediència 

Anna Gabriel va declarar durant poc menys de mitja hora davant del jutge Llarena, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular que exerceix Vox. La dirigent va rebutjar contestar les preguntes dels serveis jurídics de l'Estat i les de la formació liderada per Santiago Abascal. Preguntada sobre si el 2017 va rebre algun requeriment del Tribunal Constitucional en què se li advertís que no podia impulsar una iniciativa parlamentària que comportés la independència de Catalunya. Gabriel va dir que no, que no va rebre cap notificació i que, per tant, no hauria comès el delicte de desobediència que se li atribueix. 

Després d'anys de periple judicial, Anna Gabriel ha quedat absolta de la mateixa manera que la seva excompanya Mireia Boya pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb un raonament contundent, l’octubre de 2020, després de ser jutjada amb els membres sobiranistes de la mesa del Parlament que encapçalava Carme Forcadell. 

Aparicions públiques 

L'exlíder de la CUP fa més de 6 anys que està a l'exili i les seves visites a Catalunya han estat comptades des d'aleshores. Després de comparèixer davant el jutge Llarena ha participat en diversos actes. L'octubre de 2022 va participar en un acte de denúncia contra la repressió de l'Estat a Sallent. El gener de 2023 i també a Sallent va participar en el XII Congrés de CGT. La darrera aparició pública d'Anna Gabriel va ser el maig de 2023 per donar suport a la candidata de la CUP a les eleccions municipals de Barcelona, Basha Changue, al barri de Gràcia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!