Quatre anys i mig després de marxar a l'exili a Suïssa, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha reaparegut aquest dissabte en un acte a Sallent en el XII Congrés de CGT en ple pols sobre el control del quart sindicat català. L'exlíder dels independentistes s'ha deixat veure en l'acte celebrat a Sallent, la seva localitat natal, a la meitat de la pugna per dirigir la plataforma, que es debat entre la seva ànima nacionalista i trotskista i el sector més obrerista i no nacionalista, que està en minoria actualment. No és el primer acte al qual assisteix Gabriel des de la seva tornada, ja que ja va participar, també a Sallent, el passat mes d'octubre en un acte de denúncia contra la repressió de l'Estat.

L'aparició d'avui al congrés del CGT l'han confirmat membres del sindicat, que expliquen que Gabriel ha acudit a la trobada del que servirà per a renovar el secretariat de l'organització. L'exdirigent política ha marxat amb Ermengol Gassiot, secretari general sortint, i ha saludat als assistents. L'aparició de Gabriel té càrrega simbòlica perquè CGT, quart sindicat català després de CCOO, UGT i ÚS ha d'escollir en aquest consell qui serà el successor d'Ermengol Gassiot, secretari sortint del sindicat.

El cas per desobediència contra Anna Gabriel passa a l'Audiència de Barcelona

La sala penal del Tribunal Suprem va acordar el passat 18 de gener enviar l’exdiputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel a judici per desobediència a l’Audiència de Barcelona. L’alt tribunal va confirmar la conclusió del sumari dictada pel magistrat Pablo Llarena en la causa del procés, i ha constatat que no és competent per jutjar Gabriel, ja que ja no és aforada. Així doncs, ha remès la causa a l’Audiència de Barcelona, l’òrgan competent per tramitar-la.

L’exdiputada de la CUP va tornar de l'exili el 19 de juliol i va comparèixer davant de Llarena, que la va deixar en llibertat. Gabriel va tornar a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada a Suïssa​. Segons un escrit del Tribunal Suprem, va comparèixer voluntàriament amb la finalitat de posar-se a disposició de l'alt tribunal i regularitzar la seva situació processal, després de marxar fora arran de la seva implicació en el procés independentista. Després de la seva compareixença, el magistrat instructor, Pablo Llarena, va decidir citar-la per ser interrogada en dates pròximes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, va quedar en llibertat provisional i va tornar a Suïssa.