L'expresident del Govern Artur Mas ha advertit que el procés sobiranista no té "cap possibilitat d'èxit" si JxCat i ERC no s'entenen. En una entrevista d'aquest divendres a Público, l'exlíder del PDeCAT confia, de fet, que el seu partit faci "una funció de frontissa, de balança" i de "factor d'equilibri" entre Junts i ERC.

Mas, que va decidir mantenir el carnet del PDeCAT i no donar-se d'alta a JxCat, confia encara en una "integració futura" entre aquestes dues formacions, que seran rivals a les eleccions previstes pel 14-F: "La reconciliació entre JxCat i el PDeCAT es produirà en algun moment, no tiro la tovallola", ha asseverat. Mas confia, en aquest sentit, que es pugui "reconstruir els ponts".

L'expresident de la Generalitat i del PDeCAT manté que no vol tornar a primera línia política. Sí que dona suport al seu partit, així com a la candidata, l'exconsellera d'Empresa Àngels Chacón.

El darrer CEO

ERC guanyaria les eleccions previstes pel 14-F amb 35 escons, segons l'enquesta que ha publicat el CEO aquest divendres pel que fa a l'estimació directe de vots. JxCat seria la segona força amb una forquilla d'entre 30-32 diputats i diputades, seguida del PSC (25) i Cs, que cauria als 14-16 escons.

La CUP n'obtindria 8-9, seguida del PP català (7-9). Els comuns serien la setena formació parlamentària amb 7-9 escons, i Vox irrompria al Parlament amb 4-6 diputats. El PDeCAT en podria treure 1, i el PNC es quedaria fora de l'hemicicle.

La majoria independentista

La majoria independentista tindria una forquilla d'entre 73 i 77 diputats, pels 70 que té en la legislatura que acaba dilluns que ve. L'enquesta del CEO preveu una participació del 68%.

ERC guanyaria els comicis però el JxCat hi retalla distàncies. El CEO del 20 de novembre donava a la candidatura de Pere Aragonès 36-37 escons, una forquilla d'entre 7 i 8 més que JxCat. Ara, però, la formació de Laura Borràs estaria entre 3 i 5 diputats i diputades d'Esquerra. El PSC consolidaria la tercera força i el CEO li dona ara 25 escons, entre 2 i 3 més que ara fa un mes. Cs perdria una vintena de diputats respecte el 2017 i baixaria fins als 14-16 escons.