"No em puc creure que tenint en joc tot el que tenim per fer un pressupost autonòmic no ho sapiguem fer". Amb aquestes paraules, l'expresident de la Generalitat i president de Convergència, Artur Mas, ha carregat contra la CUP després que ahir els anticapitalistes deixessin en l'aire el pacte amb Junts pel Sí i els ha acusat d'"incomplir" el contracte tenint present que l'altra part ho ha fet, és a dir, que ell mateix va fer el pas al costat per fer possible aquest acord.

Admetent que l'aprovació dels pressupostos del 2016 "és una realitat dura", Mas els ha instat a El Matí de Catalunya Ràdio a "no ensorrar un projecte en què tanta gent ha posat les seves esperances" perquè "no m'hi cabria al cap". Al seu parer, aquest gir radical en el guió de la pel·lícula ve de la mà de les ganes de "quedar bé amb determinats col·lectius", però ha exigit la CUP a "complir la seva paraula" i no només "presumir de coherència".

Per tot això, els ha volgut fer entendre que "estan dins les institucions" i els ha recordat que si ara hi ha més marge econòmic és perquè "algú se n'ha ocupat". I és que mentre no arribi el moment d'activar el botó de la desconnexió, "cal gestionar els problemes" perquè, en aquest període intermig, "la independència no es farà amb discursos" i, a més, "les coses s'estan fent dins dels terminis i la CUP ho sap".

També els ha recriminat que "ara presentin les coses gairebé de manera apocalíptica" fent veure que el Govern no fa res perquè "això és fals", la Generalitat "ja ha incomplert moltes vegades l'objectiu de dèficit" començant per l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell. I, incomplint-lo, l'Estat "va trobar l'excusa perfecta per començar-nos a retallar per tot arreu", ha recapitulat.

"Queda bé ens agrada a tots, però hi ha una cosa que es diu bé comú", ha posat de manifest. "Per estètica, deixarem de tenir uns pressupostos que han de permetre ajudar molta gent que ho necessita?", ha qüestionat.

Plebiscit i referèndum

A l'assemblea d'ahir de la CUP també es va aprovar portar a terme un referèndum unilateral d'independència abans del gener del 2017.

Davant d'això, el president de CDC ha puntualitzat que hauria de ser un referèndum que hi participés tothom -perquè al seu judici els partidaris del 'no', no votarien- i ha aprofitat per plantejar una alternativa a una consulta: fer eleccions plebiscitaries i que no es contin diputats, sinó vots.

Però la CUP també va aprovar no avalar "en cap cas" una nova convocatòria electoral que "dilati" el procés sobiranista.

Puresa independentista

Mas anava a Catalunya Ràdio a ser entrevistat pels resultats del 'superdissabte' de CDC, però l'entrebanc de la CUP ha creat un gir imprevist. De totes maneres, Mas ha volgut deixar clar que la nova formació serà "clarament independentista" i que la manera de funcionar "canviarà". 

De moment, les primàries fetes aquest dissabte són les primeres que celebrava el partit en els seus quaranta anys de vida i, a més, CDC ja no rep finançament d'empreses ni en rebrà més.