La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, han coincidit en demanar explicacions al govern espanyol sobre les detencions de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres contra independentistes. En una entrevista a TV3, Artadi ha instat el president Pedro Sánchez, el vicepresident Pablo Iglesias i el ministre Fernando Grande- Marlaska a explicar si coneixien l'operació Volhov i ha afegit que "o no controlen res o en són còmplices". També ha remarcat que deu mesos després de la taula de diàleg es viu un "nou 20-S" i ha instat a transformar-la. Per la seva banda, Vilalta ha defensat que s'ha de mantenir oberta la via del diàleg tot i admetre que les detencions "dificulten molt qualsevol possible escenari d'acord".

Artadi també ha lamentat que els comuns no hagin fet "ni una piulada i ni un comentari" sobre l'operació de la Guàrdia Civil i que no marxessin de les comissions parlamentàries en senyal de protesta.

Pel que fa a la taula de diàleg, la vicepresidenta de JxCat ha defensat que s'ha de transformar en "una taula de negociació que tingui garanties" i ha apuntat que una garantia seria que Sánchez i Marlaska expliquin què ha passat i si estan canviant el 'modus operandi' de la Guàrdia Civil. "No sé si m'espanta més que no ho sabessin", ha afegit.

Negociació i diàleg oberts

Per la seva banda, Vilalta ha considerat que "la negociació i el diàleg s'han de tenir sempre oberts" i ha afegit que cal que el govern espanyol surti a donar explicacions i a "desautoritzar" l'operació de la Guàrdia Civil. "Si beneeixen això estan dificultant moltíssim qualsevol possible treball per solucionar el conflicte polític o qualsevol escenari d'acord. Han de sortir a aclarir-ho", ha advertit.

Amb relació a la taula de diàleg, Vilalta ha admès que no ha funcionat fins ara perquè només s'ha reunit una vegada i va ser una fotografia. Malgrat això, ha remarcat que el seu partit no deixarà de banda "un possible espai que ens pugui servir".

Tant Artadi com Vilalta han rebutjat valorar els detalls de la interlocutòria de la Guàrdia Civil. Segons la vicepresidenta de JxCat, està clar per la "qualitat" de la interlocutòria que l'han fet pública com a "venjança" per l'absolució del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i per veure si poden extradir l'expresident Carles Puigdemont. I Vilalta ha afegit que es tracta "d'acusacions infundades" perquè és, segons ha dit, una operació contra l'independentisme que busca desacreditar el moviment.

Nou estat d’alarma

Pel que fa al nou estat d'alarma del govern Sánchez-Iglesias, Vilalta i Artadi han mostrat diferències. Vilalta ha donat a entendre que ERC votarà a favor aquest dijous al Congrés perquè creu que així ho va demanat el Govern la setmana passada per ser "autoritat competent". I en canvi, per a Artadi, amb aquest estat d'alarma la Generalitat no és autoritat competent i ha posat com a exemple que no pot fer obligatori el teletreball ni decidir confinaments domiciliaris. Preguntada per si els diputats de JxCat i el PDeCAT votaran en sentit diferent al Congrés, s'ha limitat a dir que no sap com acabarà el dia d'avui.