Sant Julià de Ramis (Gironès) decidirà el proper divendres 1 d'octubre si continua pagant els impostos a l'Estat espanyol o, per contra, ho fa a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Ho farà en un referèndum organitzat per l'ajuntament i l'Assemblea

La consulta se celebrarà l'1-O de 16h a 20h al pavelló municipal de la localitat i hi estan cridats a participar tots aquells ciutadans empadronats al municipi i que siguin majors de 16 anys. Si la resposta fos afirmativa, el primer trimestre de 2022 aquesta administració ja pagaria a l'ATC.

Segons ha explicat l'Assemblea a través d'un comunicat, aquesta iniciativa s'afegeix a la campanya "Jo pago a Catalunya" impulsada per la mateixa entitat amb l'objectiu que "les persones físiques, empreses, entitats, autònoms, administracions públiques, sindicats, patronals i partits polítics paguin tots els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a la Hisenda espanyola".

Aquesta campanya ja ha estat seguida per una trentena d'ajuntaments, entre els quals es troben el de Torelló, Campdevànol, Arbúcies, Calella, Vic, Prats de Lluçanès, Igualada, Alella, Riudecanyes o Falset.

"Es pretén empènyer el Govern de la Generalitat a enfortir l'Agència Tributària de Catalunya, una eina d'Estat indispensable, perquè gestioni un volum superior de recaptació i d'informació tributària. Així, estarem preparats per afrontar amb més garanties la culminació del procés d'independència quan arribi el moment", han informat.

El coordinador de l'assemblea territorial de Sant Julià de Ramis, Jaume Casamitjana, ha assenyalat que "si la majoria d'ajuntaments paguessin els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya, quan arribés el moment que fes falta, la Generalitat tindria a la seva disposició aquests diners". Casamitjana ha afegit que "per assolir la independència és imprescindible que els ciutadans a títol individual facin accions concretes com ara exercir la sobirania fiscal".

Paral·lelament a la consulta, l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis i l'Assemblea han organitzat el mateix divendres a la tarda una xerrada sobre sobirania fiscal i una altra del Debat Constituent. 

L'1-O, un dia atapeït

L'1-O serà un dia atapeït d'actes per commemorar el referèndum fet ara fa quatre anys. El dia començarà amb un acte que se celebrarà a la Catalunya Nord. Després, "una columna de vehicles, encapçalada per un vehicle amb urnes de l’1-O, anirà fins a Figueres". Allà, tindrà lloc un concert per concloure la jornada.

Però no totes les urnes es quedaran en aquest punt, sinó que arribaran a diferents punts arreu del territori, on s'organitzaran actes polítics. Els punts estaran directament vinculats amb el referèndum -llocs on hi va haver atacs rellevants o on es van poder prevenir amb imaginació i creativitat-. 

 

Imatge principal: el municipi de Sant Julià de Ramis (Gironès) / Foto: Araceli Merino