A les nou del vespre, uns manifestants han fet una barricada a la plaça Urquinaona amb brossa i dos contenidors. Han calat foc a la barricada i els agents han començat les tasques per retirar-la. Diversos furgons han pujat fins a la zona on hi ha el foc. Després de la barricada, els manifestants s'han dirigit cap a plaça Universitat. Seguidament, han anat cap al carrer Aribau i han llençat alguns contenidors.

 

 

Incidentes Manifestación CDR 1 de octubre de 2021 Barcelona / Miquel Muñoz

Imatge: Diversos manifestants mouen un contenidor per fer una barricada. Miquel Muñoz.

Cap a tres quarts de deu de la nit, la manifestació s'ha dissolt, després que les persones es dispersessin per diversos carrers. En total, quatre persones han estat detingudes i la policia ha fet algunes identificacions. A través de Twitter, el compte de CDR Acció Directa ha agraït l'assistència de la gent: "L'esperança de l'1 d'octubre ha tornat al carrer amb vosaltres. Aprenem a caminar i no tot ha sortit com voldríem perquè els nostres impostos han servit per sabotejar el dret de protesta. Només som poble, però el vostre poder no podrà amb la nostra existència".

Tuit Acció Directa CDR manifestación 1O

Els Comitès de Defensa de la República han convocat diverses concentracions arreu del país amb motiu del quart aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. A Barcelona, prop d'un miler de manifestants han reivindicat el llegat de la votació i es podien llegir pancartes amb el lema "Ni un pas enrere, independència". La manifestació ha començat a les 19.00 hores a la plaça Francesc Macià i els protestants han tallat el carril central de l’avinguda Diagonal corejant coneguts càntics com “Els carrers seran sempre nostres”, “fora les forces d’ocupació” o “llibertat Pablo Hasél”.

manifestacion cdr 1-O 2021 miquel muñoz

Imatge: Diversos manifestants tallen l'avinguda Diagonal durant la manifestació. Miquel Muñoz.

En tot moment la manifestació ha avançat de forma pacífica i amb càntics, però quan baixaven el carrer de Pau Claris en direcció a la plaça Urquinaona, els Mossos han fet girar els protestants i a passar pel carrer Mallorca. Aleshores, han baixat per passeig de Gràcia i, finalment, han arribat a Urquinaona.

Manifestació CDR Barcelona 1 Octubre 2021 / Miquel Muñoz

Imatge: Fotografia del cordó policial dels Mossos davant la prefectura de la policia espanyola. Miquel Muñoz.

 

Cap a les 20.40 hores, els manifestants ja s'han plantat davant de la Prefectura de la policia espanyola, que es trobava blindada per 8 furgones de Mossos. S'ha viscut algun episodi de tensió amb llançaments d'ous i brossa al cordó policial. Un dels activistes que hi havia a la concentració, per exemple, portava una urna de l'1-O. També duien pancartes en defensa del català i a favor de l'amnistia. Després d'aquests moments, la multitud s'ha traslladat novament cap a Urquinaona i és aleshores quan han començat els incidents.

 

Els agents dels Mossos estaven en formació amb els escuts i els cascos i els participants de la manifestació s'han quedat un tros més amunt.

Manifestacions dels CDR a altres ciutats de Catalunya

Els Comitès de Defensa de la República també havien convocat manifestacions al voltant de les set de la tarda a altres punts de geografia catalana, com és el cas de Girona, Lleida, Tarragona,  Vic, Santa Perpètua de Mogoda, Ripollet, Rubí, Calldetenes, Garrigàs, Sallent, Salt, Valls, Reus, l'Hospitalet de Llobregat, Sitges, Cambrils, Arenys de Mar o Sant Adrià de Besòs.

 

Imatge principal: Fotografia de la barricada a la plaça Urquinaona, prop de la Via Laietana. Miquel Muñoz.