El cotxe del president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont portava un geolocalitzador incorporat pels investigadors espanyols en el seu camí de tornada a Brussel·les des de Hèlsinki.

Fonts pròximes a la investigació han informat a Efe que dotze agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) es van ocupar de vigilar Puigdemont des de Brussel·les fins a Hèlsinki, un trajecte que va fer en avió dijous passat.

Aquests agents van ser rellevats després per investigadors de la Comissaria General d'Informació, que es van ocupar de vigilar el president exiliat en el seu viatge de tornada a Bèlgica en cotxe.

De fet, els investigadors havien col·locat prèviament un dispositiu de geolocalització en el vehicle del president, al qual sempre van tenir controlat, asseguren les fonts.

Això no obstant, ni els agents del CNI ni els policies espanyols van intervenir en la detenció de Puigdemont, que es va produir ahir al matí en una autopista d'Alemanya, on va entrar a través de la frontera amb Dinamarca, després d'abandonar divendres a la nit Finlàndia, on havia estat convidat per oferir unes conferències.

Neutralitzar el risc

Fonts dels serveis d'intel·ligència afirmen a Efe que el CNI ha actuat ajustant-se a l'article 1 de la llei reguladora del centre, que estableix que la seva missió és neutralitzar el risc o amenaça contra la seguretat nacional, la integritat territorial o l'estabilitat contra l'Estat de dret.

També destaquen que és fonamental en aquest tipus d'operacions, i més en el cas de la detenció de Puigdemont, la col·laboració internacional amb altres serveis d'intel·ligència de països aliats i amics, i concretament ara amb Alemanya, i amb les seves forces de seguretat.

Rastreig de telèfons

Fonts pròximes a l'operatiu de seguretat han assegurat, segons confirma El Periódico, que van saber que havia entrat en territori alemany seguint la senyal del telèfon mòbil d'un dels seus quatre acompanyants. Durant la seva gira de conferències per Finlàndia, en l'equip de Puigdemont havia dos mòbils actius que es podien seguir, confirmen les mateixes fonts.