El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha qüestionat la idoneïtat de celebrar les eleccions al Parlament el 14 de febrer: "No és el millor moment, des del punt de vista de la salut pública", ha declarat en una entrevista a La Vanguardia

Així ho ha declarat, després que aquesta setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi suspès cautelarment l'ajornament de les eleccions per la pandèmia de Covid-19 i hagi decretat seguir amb el procediment electoral, a l'espera de la decisió definitiva.

Segons Argimon, les 25.000 persones que actualment estan infectades de coronavirus "no haurien de sortir de casa seva, no per la seva pròpia salut, sinó per la salut de la ciutadania", i ha alertat que cadascuna d'aquestes persones té una mitjana de quatre contactes estrets.

En aquestes circumstàncies, ha insistit que el 14 de febrer "no és el millor dels moments". En canvi creu que si s'ajornessin els comicis seria possible aprovar mecanismes per poder votar de forma telemàtica, si així ho acordessin els partits i les Corts Generals.

Quant a la qüestió de si es podria vacunar les persones que estaran en una mesa electoral, ha dit que "per poder vacunar, cal tenir el llistat de persones que anirien a les taules", del qual encara no disposen. A més, no seria possible complir el termini de vacunació, que consisteix en dues dosis amb 20 dies de distància entre elles. 

També ha recalcat que en cas que es produïssin aquestes hipotètiques vacunacions, això "invertiria prioritats de vacunació que ja han estat molt exposades i debatudes", les quals no inclouen formar part d'una mesa electoral.

Segons Argimon, el major "problema" del manteniment de la data de les eleccions es troba en la dificultat que les persones que donin positiu o estiguin en quarantena puguin exercir el seu dret a vot.

Mesures de seguretat als col·legis electorals

La mesa de partits del Parlament s'ha reunit aquest dissabte per valorar la decisió del TSJC de mantenir les eleccions al 14-F. "És un risc posar en circulació cinc milions i mig de persones el 14 de febrer i, per tant, caldrà garantir la seguretat a l’espai públic davant del risc que suposa en una situació de pandèmia", ha remarcat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé

Solé ha defensat aquest migdia a la taula de partits que “els col·legis i les meses electorals són espais segurs sigui quina sigui la data de les eleccions”. 

Per tal de maximitzar la seguretat als col·legis i les meses electorals, el Govern ha presentat un seguit de mesures com:

  • La ventilació constant dels espais
  • Entrades i sortides independents
  • Limitació de meses
  • Cues d'espera a l'exterior

Un altre dels temes que preocupen en aquests comicis és la caiguda de la participació, en part per la situació de persones en quarantena o positives en Covid-19. Per això, per poder garantir el dret a vot de tothom, el Govern ha establert unes franges recomanades de votació:

  • de 9 a 12 h per a persones de risc
  • de 12 a 19 h per a persones no pertanyents a cap col·lectiu de risc
  • de 19 a 20 h per a persones positives en coronavirus i contactes estrets

 

Imatge principal, Josep Maria Argimon / ACN