La mesa de partits del Parlament s'ha reunit aquest dissabte per valorar la decisió del TSJC de mantenir les eleccions al 14-F. "És un risc posar en circulació cinc milions i mig de persones el 14 de febrer i, per tant, caldrà garantir la seguretat a l’espai públic davant del risc que suposa en una situació de pandèmia", ha remarcat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé

Solé ha defensat aquest migdia a la taula de partits que “els col·legis i les meses electorals són espais segurs sigui quina sigui la data de les eleccions”. Aquestes seran les mesures que s'aplicaran perquè el 14 de febrer es pugui votar amb seguretat tot i la incidència de la Covid-19

Mesures de seguretat als col·legis electorals pel 14-F

Per tal de maximitzar la seguretat als col·legis i les meses electorals, el Govern ha presentat un seguit de mesures com:

  • La ventilació constant dels espais
  • Entrades i sortides independents
  • Limitació de meses
  • Cues d'espera a l'exterior

EuropaPress - colas votar elecciones generales colegio infant jesus sant gervasi

Cues a l'exterior durant les eleccions del 28-A. / Arxiu EP

Franges de votació per persones de risc i persones amb Covid-19

Un altre dels temes que preocupen en aquests comicis és la caiguda de la participació, en part per la situació de persones en quarantena o positives en Covid-19. Per això, per poder garantir el dret a vot de tothom, el Govern ha establert unes franges recomanades de votació:

  • de 9 a 12 h per a persones de risc
  • de 12 a 19 h per a persones no pertanyents a cap col·lectiu de risc
  • de 19 a 20 h per a persones positives en coronavirus i contactes estrets

Campanya per promoure el vot per correu

Encara que es treballa per poder votar de manera presencial amb garanties, des del Govern mantenen la campanya per promoure el vot per correu. A diferència d'altres comicis, aquest cop es podrà votar sense la necessitat de sortir de casa, demanant el vot de manera telemàtica des de la pàgina de Correos fins al 5 de febrer. 

Aquesta ha estat l'opció escollida per molts votants. El 20 de gener s'havien rebut unes 45.000 sol·licituds, la meitat per via telemàtica. Pel que fa als catalans que viuen a l'estranger, s'ampliarà fins al 26 de gener el termini per sol·licitar el vot per als ciutadans a l'exterior.

Mesures anti-Covid pels membres de les meses

Tenint en compte la situació epidemiològica de la Covid-19 a Catalunya, la seguretat dels membres de les meses electorals és un dels temes més importants a tenir en compte, ja que al llarg de tota la jornada estaran en contacte amb moltes persones.

Per això, el Govern ha adoptat les següents mesures:

  • Se'ls farà un test d'antígens abans de la constitució de les meses
  • Tindran material de protecció durant tot el dia i un Equip de Protecció Individual (EPI) durant la darrera hora, coincidint amb el vot de les persones positives.
  • Els membres de les meses estaran a una distància d'1,5 metres, i no hauran de tocar en cap cas ni els documents d'identificació dels electors ni els sobres de votació.

"Els col·legis electorals són espais segurs"

Davant la decisió del tribunal que manté els comicis de forma provisional pel 14F, Solé ha recalcat la incertesa que genera i s’ha reafirmat “en l’acord unànime adoptat en aquesta mateixa taula de partits el 15 de gener” a favor de l’ajornament dels comicis. “La millor manera de minimitzar riscos és fer les eleccions el 30 de maig, i aquesta és la proposta del Govern i de la majoria de partits”, ha assegurat.

Sobre el decret aprovat pel Govern divendres passat, Bernat Solé ha remarcat que el TSJC “no qüestiona la validesa jurídica del decret ni la competència del vicepresident per signar-lo”, de la mateixa manera que no entra al fons de la qüestió, i ha demanat “defugir debats que porten a la confusió”.

Malgrat això, Solé ha assegurat que, “per responsabilitat, cal seguir treballant per garantir que, si les eleccions són el 14F, es puguin celebrar amb màxima seguretat”. El conseller d’Acció Exterior ha remarcat que el Govern ha fet la feina per tenir-ho tot a punt, i ha remarcat els cinc protocols aprovats pel Procicat i que tenen el consens unànime de la taula de partits. “Estem davant la incertesa que ha generat la decisió temporal del TSJC, però per responsabilitat i per servei a la ciutadania, Govern i partits ens hem conjurat per donar una resposta unànime i generar la confiança que necessita el ciutadà”, ha conclòs.