El vicepresident del Govern i candidat d'ERC al 14-F, Pere Aragonès, ha assegurat que vol ser investit president de la Generalitat amb un “executiu ampli de consens” després de les eleccions previstes per al 14 de febrer. El republicà ha obert la porta, de nou, a crear un executiu amb “totes aquelles formacions que defensin la llibertat dels presos per via de l’amnistia i el dret d’autodeterminació de Catalunya a través d’un referèndum”, com són JxCat, els comuns, la CUP i  el PDeCAT. 

“Nosaltres volem trobar una sortida entre tots, perquè el país no tirarà endavant si excloem els partits amb qui tenim consens”, ha afirmat en una entrevista a la SER. Al seu entendre, seria una “irresponsabilitat” no seure i dialogar “entre formacions que defensen el mateix”.

En aquest sentit, el vicepresident considera que tots aquests partits també coincideixen en la solució econòmica que li cal al país després de la crisi de la Covid. “Cal una reconstrucció econòmica i social des d’una visió pròpia. Catalunya ha de triar entre voler continuar amb la visió sucursalista o gestionar-se. I en això tots estem d’acord”, ha assegurat.

La gestió de la Covid

D’altra banda, Aragonès ha explicat que el Govern intenta "en tot moment buscar el punt d'equilibri" entre l'economia i la salut durant la crisi de la Covid i ha denunciat, un cop més, la manca d’ajuts econòmics per part de l’Estat. Segons ha explicat, en els pròxims mesos el Govern haurà d’anar “combinant” l’obertura i el tancament dels sectors i ha lamentat que aquestes mesures només vagin acompanyades amb l’ajut financer de la Generalitat.

“Cal que La Moncloa s’impliqui. Ells són els qui recapten l’IVA, l’impost de societats o les cotitzacions, i qui està donant els ajuts som nosaltres. Estem traient diners de sota les pedres. Fem una crida a l’Estat perquè assumeixi responsabilitats”, ha demanat.

Les eleccions, penjant d’un fil

Pel que fa a les eleccions del 14-F, en perill per la situació epidemiològica del coronavirus al país, Aragonès ha assegurat que l’executiu farà “tot el possible” perquè tirin endavant, tot i que ha destacat que la decisió es prendrà amb el consens de tots els partits.

De moment, aquest diumenge, la Junta Electoral Central ha decidit ampliar el termini per emetre el vot per correu en les eleccions al Parlament de Catalunya fins al divendres 12 de febrer a les 14 hores, és a dir, fins dos dies abans de la data prevista per a aquests, fixats per al 14 de febrer. De moment, però, el Govern manté la data de les eleccions catalanes per al 14 de febrer, tot i que està pendent de l'evolució de la pandèmia. 

Segons han explicat, l’executiu està pendent de rebre un informe del Departament de Salut sobre la conveniència de celebrar les eleccions. En aquest sentit, han afirmat que si l'informe conclou que celebrar els comicis "posa en risc la seguretat de les persones i per altra banda no es garanteix el dret vot per a tothom", aleshores "no es podrien celebrar les eleccions".