"Un atac injustificat que viola el dret internacional". Així ha titllat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'atac rus sobre Ucraïna, que ja acumula diversos morts i ferits. És per això que el president de l'Executiu ha anunciat que Catalunya ja ha començat a preparar els mecanismes per facilitar la possible acollida de persones que fugin del conflicte, i així mateix ha explicat que s'ha posat en contacte amb La Moncloa per col·laborar en aquesta acollida i contribuir en la minimització dels efectes negatius d'aquest conflicte sobre la societat i l'economia.

Aragonès s'ha sumat a les diverses veus que han fet una crida a la Unió Europea i la Comunitat Internacional que clamen l'aturada immediata de les hostilitats i el retorn a les vies diplomàtiques per a la resolució del conflicte: "La guerra mai resol res, sempre agreuja conflictes, i sempre té costos elevats en vides humanes i innocents, costos injustificables", ha sentenciat el president, que ha assegurat que Catalunya sempre està a favor de la resolució dels conflictes a través de les vies pacífiques i democràtiques. Així mateix, ha enviat un missatge de suport i escalf a la comunitat ucraïnesa resident a Catalunya que viu amb angoixa aquests moments, i ha explicat que s'han posat en contacte amb el Ministeri d'Afers Exteriors del govern espanyol per col·laborar en aquelles tasques relatives a la protecció dels catalans que es troben en territori ucraïnès.

 

Ha admès que des del Govern estan preocupats pels efectes econòmics sobre Europa i Catalunya que pugui tenir el conflicte, en especial per l'afectació sobre el cost de l'energia i de les matèries primeres, i també per les dificultats que això pugui suposar per empreses catalanes que treballen amb Rússia. És per això que ha explicat que el Govern ha creat un grup de seguiment format per diversos departaments per fer seguiment de la guerra a Ucraïna. Aquest gabinet el formen les conselleries de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Presidència; Interior; Acció Exterior i Govern Obert; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball; Drets Socials i Salut. Un grup de seguiment que Aragonès ha decidit impulsar "amb la voluntat d'estudiar l'evolució dels esdeveniments i les seves conseqüències, amb especial atenció a la preocupant crisi humanitària que se'n pot derivar i la resposta que es pugui donar des de Catalunya, que sempre serà terra d'acollida i pau". Demà divendres farà la primera reunió per avaluar les actuacions a fer per minimitzar els efectes negatius d'aquest conflicte, unes accions que ha explicat que seran coordinades amb Europa i la Comunitat Internacional. 

El Parlament

També el Parlament ha condemnat l'embat obert mitjançant una declaració acordada per tots els grups excepte Vox i la CUP. En l'escrit la Cambra catalana lamenta i condemna les accions bèl·liques desfermades per la Federació Russa, que han titllat de violació flagrant del Dret Internacional. És per això que han demanat la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i de la diplomàcia, i retornar a allò establert als Acords de Minsk.

 

Pedro Sánchez

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha intervingut al migdia instant la Unió Europea a "socórrer" Ucraïna. Ho ha fet mitjançant una declaració institucional des del palau de la Moncloa, des d'on ha condemnat les decisions preses per Vladímir Putin, i ha assegurat que el mandatari ha violat la pau internacional: “Els fets són greus, però simples: una potència nuclear ha violat la legalitat internacional i ha envaït un país i ha amenaçat amb represàlies a aquells països que el socorrin”, ha manifestat Sánchez; a més d’assenyalar que aquesta invasió representa “un atac frontal als països i els valors de pau que han proporcionat a Europa anys d’estabilitat i prosperitat”.

 

Unió Europea

Més enllà d'aquests posicionaments, la comunitat internacional en bloc ha demanat que s'aturin els atacs a Ucraïna.  La Unió Europea ha titllat d'"injustificat" l'atac rus i ha assegurat que farà que el Kremlin "retre comptes" per aquest atac. "Condemnem enèrgicament l'atac injustificat de Rússia a Ucraïna", han indicat en sengles missatges als seus comptes oficials de Twitter els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel.