Amb el cor encongit veient i actualitzant les notícies des del mòbil, i preocupats pels seus familiars, que són en algunes de les ciutats de noms gairebé impronunciables, a la frontera amb Rússia, un centenar de patriotes ucraïnesos s’han concentrat des de primera hora del matí davant de la seu del consolat del país de Vladímir Putin a Barcelona, a l’avinguda de Pearson, a la zona alta de la capital de Catalunya.

Les desenes de persones que s’han concentrat davant del consolat rus han mostrat banderes d’Ucraïna, d’Europa i d’Espanya, i no s’han cansat de cridar contra la guerra i contra el president Putin, a qui acusen de ser “boig” i “d’ocupador”. La concentració s’ha desenvolupat durant tot el matí sense incidents, però la tranquil·litat s’ha anat trencant, a estones, pels crits dels concentrats i també pels insults contra ciutadans de nacionalitat russa que entraven i sortien de la seu consular per fer-hi gestions. A l’interior, si bé amb el rerefons dels crits i les notícies que arriben des de Rússia, se segueix oferint servei administratiu amb normalitat.

Els Mossos blinden el consolat rus a Barcelona

A l’exterior, blindat pels Mossos d’Esquadra, alguns ciutadans ucraïnesos residents a Barcelona han explicat on tenen familiars i com hi han pogut parlar, durant el matí, tot i les fallades dels mecanismes de comunicació i talls d’electricitat que estan patint les ciutats més properes a la frontera amb Rússia.

mossos ucraïna / GRS

Agents dels Mossos davant de la seu consular de Rússia a Barcelona / Guillem RS

Una família ucraïnesa que fa quatre anys que viu a Barcelona clama per la intervenció de la Unió Europea i l’OTAN per posar punt final a l’ocupació russa i alerten que a Putin no li interessa el seu país. “Avui de matinada ha començat una guerra contra el món lliure, és una guerra mundial”, asseguren. “Ja hi ha hagut altres guerres contra Ucraïna, avui és diferent. I Europa ho ha d’aturar”, insisteixen. La guerra contra ells, però, asseguren, fa vuit anys que dura, amb diverses forces i atacs contra civils a la part fronterera.

 

“Encara no ha mort la glòria ni la llibertat d’Ucraïna. A nosaltres, germans compatriotes, ens somriurà la fortuna”, canten a plens pulmons els concentrats. És una part de l’himne nacional del país que serveix com antídot de defensa dels concentrats davant de la seu del consolat rus a Barcelona.

Entre càntics i insults a Putin van arribant notícies. Una noia retransmet en directe la situació que una amiga seva, per videoconferència, li explica des de Jarkov, frontera amb Rússia. Un altre dels ucraïnesos explica que el seu govern assegura haver abatut avions enemics i els crits d’alegria tampoc es fan esperar.

 

Una russa contra la guerra

Entre totes les banderes que s’han vist aquest matí davant del consolat rus a Barcelona només una era russa. La portava una dona, Judith Tharan, que des del 1998 viu a Barcelona després de fugir de Rússia i que està en contra de l’ofensiva que ha iniciat aquest matí el seu país i el president Putin.

 

russia antiguerra

Una dona russa, contra la guerra, davant de la seu del consolat rus a Barcelona / Guillem RS

La propaganda pot dir o fer que els russos estiguem a favor de la guerra, però no és veritat. Putin és un dictador i només té el 30% del suport de la població del nostre país, assegura. “És una guerra que no té el suport del poble rus”, insisteix Tharan, que no s’atura de donar explicacions als seus, des d’aquesta matinada, oficialment, enemics, assegurant que, com ells, està en contra de la guerra.

Alguns dels russos que entraven a les oficines consulars s'han encarat, sense cap incident rellevant, amb els concentrats ucraïnesos i russos antiguerra.