La Generalitat ha activat un grup format per diversos departaments per fer seguiment de la guerra a Ucraïna. Aquest gabinet el formen les conselleries de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Presidència; Interior; Acció Exterior i Govern Obert; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball; Drets Socials i Salut. En un comunicat, el Govern explica que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit impulsar aquest grup de seguiment "amb la voluntat d'estudiar l'evolució dels esdeveniments i les seves conseqüències, amb especial atenció a la preocupant crisi humanitària que se'n pot derivar i la resposta que es pugui donar des de Catalunya, que sempre serà terra d'acollida i pau". També expliquen que es fa per "poder ser d'utilitat als ciutadans i empreses catalanes establerts a la zona i als ciutadans ucraïnesos que resideixen o es troben a Catalunya".

A banda d'aquest grup que ha creat aquest migdia el Govern, el president Aragonès s'ha reunit amb la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. En aquesta trobada, s'han abordat els escenaris que es poden obrir fruit d'aquesta situació d'invasió per part de Rússia del territori ucraïnès. En un fil de piulades, Pere Aragonès ha expressat la posició del Govern en relació amb aquest conflicte: "Ens sumem a la crida internacional per l'aturada immediata de les hostilitats a Ucraïna". El president apunta que "les accions militars de Rússia comprometen la pau i l'estabilitat" i indica que "és imprescindible el retorn a la via diplomàtica". Finalment, el dirigent republicà ha afegit que "Catalunya sempre serà terra d'acollida i de pau" i que seguiran "atentament la situació per poder donar resposta a la preocupant crisi humanitària que se'n pot derivar".

TUIT pere aragonès guerra ucrania

Alsina es reuneix amb el cònsol general d'Ucraïna

Una altra reunió que s'ha produït aquest dijous al Palau de la Generalitat és entre la titular del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem. A Twitter, la consellera Alsina ha explicat que li ha traslladat "la condemna del Govern davant de l'operació militar russa i el suport a les sancions que ha anunciat la Unió Europea". A més, Alsina ha anunciat que han ofert ajuda als ucraïnesos "que viuen al nostre país i als que no poden tornar a casa seva". El Govern també ha posat a disposició la xarxa d'albergs de la Generalitat per poder acollir les famílies que així ho requereixin, mentre que des de Salut s'enviarà material sanitari a Ucraïna.

TUIT victòria alsina reunión consul general ucrania barcelona

Aquest dimecres, Victòria Alsina ja es va pronunciar sobre la situació a Ucraïna abans que Rússia iniciés la invasió per subratllar que el Govern fa costat als ucraïnesos: "Ucraïna és un país sobirà que té dret a decidir el seu futur i aliances estratègiques sense ingerències estrangeres. La perversió del principi d'autodeterminació que fa Putin per encobrir una agressió imperialista no és acceptable. Mai la força per sobre la democràcia". La consellera d'Acció Exterior afegia que Catalunya "demana a la Unió Europea una posició conjunta sense fissures" i ja assenyalava que el que cal són "sancions contundents sense dilació en resposta a una nova violació del dret internacional i la ruptura dels acords de Minsk".