El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha instat aquest dijous la Unió Europea a “socórrer” Ucraïna, després que Rússia hagi envaït aquest país en les darreres hores. En una declaració institucional des del palau de la Moncloa, el cap de l’executiu espanyol ha condemnat les decisions preses per Vladímir Putin, i ha assegurat que el mandatari ha “violat la pau internacional”. “Els fets són greus, però simples: una potència nuclear ha violat la legalitat internacional i ha envaït un país i ha amenaçat amb represàlies a aquells països que el socorrin”, ha manifestat Sánchez; a més d’assenyalar que aquesta invasió representa “un atac frontal als països i els valors de pau que han proporcionat a Europa anys d’estabilitat i prosperitat”.

Davant d’això, Sánchez ha argumentat que Occident ha de respondre a Rússia. “Avui s’obre davant d’Espanya i d'Europa dos camins: el de la pau i el de la legalitat internacional, i el de la força il·legítima”. Segons el president del govern espanyol, l’elecció “és dura però senzilla”. “Som una unió compromesa amb la pau”, ha sentenciat. Així mateix, el president espanyol s’ha dirigit directament al president de Rússia, a qui ha demanat “que posi punt final als seus atacs i compleixi els seus compromisos”. “En definitiva, demanem que compleixi amb el dret internacional”, ha afegit. Sánchez també ha dit que en els darrers dies Espanya i la resta de membres de la UE han mirat d’evitar que acabés succeint el que s’ha produït en les darreres hores: una invasió d’Ucraïna per part de Rússia. “No acceptarem cap agressió injusta i denunciarem qualsevol violació de la legalitat internacional”, ha dit.

 

Per altra banda, Sánchez ha pronosticat que el conflicte que s’ha iniciat en les darreres hores no només tindrà afectacions en les relacions diplomàtiques entre Rússia i Occident, sinó que també tindrà conseqüències en els “mercats energètics”. El president del govern espanyol ha assegurat que Europa i Espanya patiran aquestes conseqüències, però ha promès que el seu executiu “prendrà les mesures necessàries” per mitigar els seus efectes. Ara bé, ha avisat que hi haurà un “impacte econòmic”.

Sánchez també ha volgut traslladar ànims als ciutadans espanyols que a hores d’ara es troben a Ucraïna, i ha assegurat que les ambaixades d’aquelles zones geogràfiques treballen per aconseguir que el màxim nombre d’espanyols puguin abandonar el país. “El govern atendrà i prestarà ajuda als ciutadans espanyols que encara es troben a Ucraïna”, ha dit. El president del govern espanyol també ha afegit que ara la Unió Europea té una “oportunitat” per demostrar la “unitat” que, segons ell, ja ha demostrat durant la gestió de la pandèmia de la covid.