Després de setmanes en què diversos estats i organitzacions internacionals han demanat a Rússia que no ataqués Ucraïna, el president rus, Vladímir Putin, ha ordenat atacar el territori ucraïnès aquesta matinada. Emparant-se en la defensa dels interessos dels ciutadans de la regió del Donbass, Putin ha iniciat el que ell ha qualificat d'"operació militar especial" i la resta del món d'atac a gran escala. Des del mateix moment en què el president rus ha comparegut a anunciar l'atac líders d'arreu del món i organitzacions com l'ONU, l'OTAN o la Unió Europea han demanat unànimement que les hostilitats contra Ucraïna s'aturin. 

Entre els primers a posicionar-se es troba l'ONU. Justament, quan l'anunci de Putin s'ha difós, el Consell de Seguretat de l'ONU es trobava reunit per tractar justament la crisi a Ucraïna. En aquesta reunió, el secretari general de l'ONU, António Guterres, havia apel·lat directament a Putin perquè no iniciés cap atac contra Ucraïna: "Si efectivament aquesta operació s'està preparant, només tinc una cosa a dir des del fons del meu cor. President Putin, impedeixi que les seves tropes ataquin Ucraïna. Doni una oportunitat a la pau, massa gent ja ha mort". Les paraules del líder de les Nacions Unides, però, no han persuadit el president rus.

 

Després de l'atac de Rússia a Ucraïna, l'ONU ha hagut de prendre una altra postura i ha exigit al govern rus que faci marxa enrere en les seves accions militars i ha remarcat que "aquesta guerra no té sentit". "En les circumstàncies actuals he de canviar la meva crida i he de dir: 'president Putin, en nom de la humanitat retorni les seves tropes a Rússia. En el nom de la humanitat no permeti que comenci a Europa la que podria ser la pitjor guerra des de l'inici del segle'", ha assegurat Guterres. 

Biden respon 

Els Estats Units han tingut un paper molt destacat en la crisi d'Ucraïna des de l'inici d'aquesta. El govern nord-americà ha encapçalat l'oposició més bel·ligerant davant de les accions de Rússia. La intel·ligència estatunidenca advertia d'una possible invasió russa d'Ucraïna que ara sembla que està tenint lloc. El president americà, Joe Biden, no ha trigat a reaccionar a l'anunci de Putin titllant d'"injustificades" les accions russes i allargant la mà al govern ucraïnès. 

Aquesta mateixa matinada, Biden ha parlat amb el president ucraïnès, Volodymyr Zelensky, i li ha promès que treballarà per aconseguir la condemna internacional contra l'atac Rússia, a més de "severes sancions" contra Moscou per aquesta intervenció militar. En un comunitat, l'administració de Biden ha informat de la trucada entre els dos presidents i el compromís del líder nord-americà per convèncer la resta de líders mundials perquè s'aliïn amb Ucraïna. 

TUIT Biden Ucraina

El president nord-americà té previst participar dijous al matí en la reunió del G7 i després, a la tarda, informarà en un discurs de les noves accions contra Rússia després de perpetrar-se l'atac a Ucraïna, segons informa Efe. 

La UE contra les accions de Putin

La Unió Europea també s'ha pronunciat davant l'amenaça a la seguretat de tot el continent que suposen les accions russes. La unió ha titllat d'"injustificat" l'atac rus i ha assegurat que farà que el Kremlin "retre comptes" per aquest atac. "Condemnem enèrgicament l'atac injustificat de Rússia a Ucraïna", han indicat en sengles missatges als seus comptes oficials de Twitter els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel.

TUIT von der leyen Ucraina

Els líders dels diferents estats europeus que formen la UE també han anat reaccionant individualment en les seves xarxes socials. És el cas del president espanyol, Pedro Sánchez, que en un tuit ha afirmat que el govern espanyol condemna les accions russes i ha informat que manté les comunicacions amb els socis i aliats de l'OTAN. 

tuit pedro sanchez ucraina

Advertències de l'OTAN

Un dels principals actors d'aquesta crisi també s'ha pronunciat, l'OTAN. El secretari general de l'organització, Jens Stoltenberg, ha condemnat l'atac rus, i com la UE, ha remarcat que aquest ha estat injustificat. "Condemno enèrgicament l'atac temerari i no provocat de Rússia contra Ucraïna, que posa en perill innombrables vides civils", ha afirmat Stoltenberg en un comunicat. El líder de l'OTAN ha advertit que les accions de Rússia són "una greu violació del dret internacional i una greu amenaça per a la seguretat euroatlàntica".